Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia SUA va iesi din recesiune pana la sfarsitul verii

Economia SUA va iesi din recesiune pana la sfarsitul verii

Economia Statelor Unite ar trebui sa iasa din recesiune spre sfarsitul verii, conform American Bankers Association's Economic Advisory Committee, un grup de economisti din cadrul celor mai mari banci americane, scrie BBC, precizeaza Newsin.

Astfel, economistii mizeaza pe o crestere cu 0,5% a produsului intern brut, in perioada iulie-septembrie. De asemenea, bancherii au spus ca rata somajului din SUA va ajunge la 10% in 2010.


Separat, secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Angel Gurria, a spus ca economiile din acest grup vor reintra pe crestere de la finele lui 2009.


"Cresterea economica din perioada urmatoare este foarte probabil sa se mentina, insa nu va fi indeajuns de robusta ca sa repare pagubele pricinuite de criza finantelor publice si pietei muncii", a spus Bruce Kasman, economist sef in cadrul JP Morgan Chase.


Produsul intern brut al Statelor Unite a scazut cu 5,7% in primul trimestru, in termeni anuali, conform noilor estimari publicate de Departamentul Comertului.


Datele publicate in 29 aprilie aratasera ca produsul intern brut, ce evalueaza totalitatea bunurilor si serviciilor din Statele Unite, a scazut cu o rata anuala de 6,1%, dupa o scadere cu 6,3% in trimestrul al patrulea.


Fondul Monetar International (FMI) a revizuit recent in urcare estimarile privind economia Statelor Unite, mizand acum pe o revenire mai puternica incepand de la jumatatea lui 2010, insa a atras atentia asupra riscurilor care o ameninta, in special criza din sectorul imobiliar.


In raportul anual privind economia americana, FMI estimeaza ca produsul intern brut va scadea cu 2,5% in 2009, fata de 2,8% cat fusese estimat anterior, si va creste cu 0,75% in 2010.


Insa, Fondul atrage atentia ca dificultatile financiare si problemele de pe piata muncii si de pe cea imobiliara vor incetini, pentru o vreme, procesul de recuperare.


Estimarile sunt mai pesimiste decat cele ale Federal Reserve, care mizeaza pe o scadere intre 1,3% si 2% a PIB-ului, in 2009, si o crestere de pana la 3% in 2010.


Numarul de disponibilizari din Statele Unite a fost in luna mai sub estimari, chiar daca rata somajului a crescut la 9,4%, in contextul in care mai multe persoane s-au alaturat fortei de munca, fapt ce ofera semnale ca recesiunea incepe sa se atenueze.


In luna mai, in Statele Unite s-au pierdut 345.000 locuri de munca, cel mai mic declin din ultimele opt luni, dupa un numar de 504.000 disponibilizari in aprilie, a anuntat vineri Ministerul Muncii.


Rata somajului a avansat la 9,4%, cel mai inalt nivel din 1983. Scaderea numarului de disponibilizari, combinata cu stabilizarea productiei si a sectorului ipotecar, indica o atenuare a recesiunii.


Cu toate acestea, americanii continua sa cheltuiasca putin si sa economiseasca mult, in contextul in care valoarea locuintelor scade si companiile isi reduc forta de munca. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1020 ori
Citeste mai multe despreeconomie sau revenire piv recesiune