ZONA EURO "TREMURA" DE FRICA UNEI NOI RECESIUNI. Riscurile s-au intensificat!

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 18:50
3745 citiri
ZONA EURO "TREMURA" DE FRICA UNEI NOI RECESIUNI. Riscurile s-au intensificat!

Amenintarile la adresa economiei din zona euro s-au intensificat, insa riscurile inflationiste s-au diminuat in contextul inrautatirii crizei datoriilor suverane, a precizat presedintele BCE, Jean Claude Trichet, potrivit Bloomberg.

Economia se confrunta cu "o incertitudine deosebit de ridicata si riscuri intensificate", a spus Trichet intr-o conferinta de presa organizata la Frankfurt, dupa ce BCE a mentinut rata dobanzii la 1,5%.

BCE a redus prognoza de crestere economica pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru 2011, iar Trichet a adaugat ca riscurile economice sunt "echilibrate".  In august aceste riscuri se aflau pe un trend de crestere.

Criza datoriilor suverane slabeste increderea in bancile europene si conduce la cresterea costurilor imprumuturilor pe piata, fapt care i-a determinat pe unii economisti internationali ca Nouriel Roubini sau laureatul premiului Nobel, Joseph Stiglitz sa indemne BCE sa reduca ratele dobanzii cat mai repede.

BCE a crescut ratele dobanzii in aprilie si iulie pentru a combate presiunile asupra preturilor.

Euro s-a depreciat dupa remarcile lui Trichet, pana la 1,3987 dolari, iar randamentul obligatiunilor germane pe zece ani a scazut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.

Din momentul in care rata dobanzii a crescut in iulie, criza care prinsese déjà “in mreje” Grecia, Portugalia si Irlanda s-a raspandit si in economii puternice ca Italia si Spania, lucru care a determinat BCE sa inceapa achizitia de obligatiuni italiene si spaniole in data de 8 august.

Investitorii au pariat pe faptul ca BCE va reduce dobanda cheie pana la sfarsitul anului, in timp ce economistii internationali atrag atentia ca o noua recesiune bate la usa zonei euro.

Saptamana trecuta, economistii sustineau ca BCE trebuie sa inverseze majorarile dobanzii de politica monetara din acest an pentru a preveni recesiunea in zona euro.

Acestia sunt de parere ca incetinirea cresterii economice din trimestrul al II-lea va continua si in cel de-al treilea trimestru pe fondul lipsei de incredere a investitorilor, arata Bloomberg.

" BCE ar trebui sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pentru a limita riscul revenirii in recesiune", a spus Julian Callow, economist sef la Barclays Capital in Londra.

Acesta a atras atentia asupra faptului ca inrautatirea situatiei economice din zona euro a devenit rapida si alarmanta de aceea autoritatile europene trebuie sa renunte la cresterea dobanzilor.

Economia globala "tremura" de frica unei noi recesiuni…

Temerile unei noi recesiuni gobale au fortat tari precum Japonia si Elvetia sa intervina pentru a opri aprecierea monedelor intrucat investitorii cauta din nou paradisurile fiscale.

Alte banci centrale se reorienteaza de asemenea spre masuri care pot asigura o crestere economica sustenabila.

Ieri, Bank of Canada a precizat ca trebuie sa majoreze ratele dobanzilor, in timp ce Reserve Bank of Australia a anuntat ca va mentine o rata a dobanzii in asteptare.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#jean claude trichet, #bce, #zona euro, #criza datorii europa, #dobanda cheie, #dobanda politica monetara, #dobanda bce , #stiri Jean Claude Trichet