Ziua in care inimaginabilul s-a petrecut - colapsul financiar implineste un an

Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 23:15
1379 citiri
Ziua in care inimaginabilul s-a petrecut - colapsul financiar implineste un an

Exact in acest moment, dar in urma cu un an, nimeni nu isi imagina ca banca Lehman Brothers chiar se va prabusi. Cu doua zile inaintea anuntului care a schimbat sistemul financiar global, toata lumea era convinsa ca guvernul SUA urma "sa clipeasca primul" si sa-i acorde ajutorul financiar de care avea nevoie.

Ziua de luni a fost marcata de disperarea si panica finantistilor. Peste tot in lume, bancile centrale au injectat peste 100 de miliarde de dolari in banci pentru a incerca sa pastreze calmul si increderea.

Lehman Brothers a fost, insa, doar prima piesa dintr-o piata financiara care s-a transformat intr-un joc de domino. Unii au scapat totusi, printre ei aflandu-se si Merrill Lynch pentru care Bank of America a oferit 50 de miliarde de dolari.

Urmatoarele doua piese au fost marea companie de asigurari AIG si grupul bancar britanic HBOS. Marti, AIG primea un imprumut de 85 de miliarde de dolari din partea Rezerve Federale a SUA, iar pana miercuri, premierul britanic Gordon Brown a intervenit pentru HBOS, ceea ce a determinat Lloyds TSB sa se grabeasca cu un plan de preluare.

In scurt timp, micile companii care reprezinta adevarata economie sau mediul de afaceri, nu au mai putut sa obtina creditele de care aveau nevoie pentru supravietuire.

Fondurile de investitii americane au fost la un pas de ceea ce analistii financiari numesc "breaking the buck", adica un pret de sub un dolar pentru o actiune, ceea ce inseamna ca oamenii primesc mai putin decat au investit. Cunoscute pentru stabilitatea lor si pentru faptul ca niciodata nu ies in pierdere, doua fonduri au trecut prin aceasta experienta in septembrie 2008.

Pana vineri, cei care aveau putere sa intervina si-au venit in fire si au inceput sa ia decizii. Secretarul Trezoreriei Henry Paulson si-a prezentat planul de a oferi 700 de miliarde de dolari din banii publici pentru a ajuta sistemul financiar. Tot atunci, a fost interzisa pentru scurt timp vanzarea de actiuni.

A saptea zi a adus sfarsitul erei investitiilor bancare pe Wall Street dupa ce Goldman Sachs si Morgan Stanley, ultimele banci de investitii independente, s-au transformat in banci comerciale.

Ajutorul promis de Secretarul Trezoreriei nu a venit destul de repede ca sa salveze Washington Mutual, una dintre cele mai mari banci de retail din Statele Unite, care a fost preluata sub control de autoritatea de garantare a depozitelor bancare si vanduta catre JPMorgan Chase.

De atunci, multi se intreaba ce s-ar fi intamplat daca Lehman Brothers ar fi fost ajutata sa isi revina in acele zile si au acuzat Trezoreria ca a facut cea mai mare greseala din criza. Secretarul Trezoreriei se apara spunand ca nu a avut alta optiune.

In toate declaratiile facute pe aceasta tema, si in toate cartile si articolele scrise de atunci, toti comentatorii au afirmat ca falimentul Lehman a provocat colapsul economiei mondiale, scrie New York Times.

Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, a descris decizia de sacrificare a Lehman Brothers ca fiind o oroare si o greseala veritabila. Acelasi lucru l-a declarat, dar nu in public, si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Altii sunt de parere ca Lehman Brothers a trebuit sa moara pentru ca ceilalti de pe Wall Street sa traiasca. Acestia considera ca altcineva ar fi declansat colapsul in locul Lehman si ca putea fi mai rau.

Fostul presedinte Lehman Richard Fuld, care spune ca este considerat tap ispasitor pentru ceea ce s-a intamplat, sustine ca a cerut autoritatilor americane acordul sa transforme banca de investitii intr-una comerciala pentru a o salva. Secretarul Trezoreriei nu a fost, insa, de acord.

Cu toate acestea, imediat dupa prabusirea Lehman Brothers a autorizat transformarea Goldman Sachs si Morgan Stanley, ceea ce a ajutat la stabilizarea celor doi giganti.

#criza, #lehman, #brothers , #stiri Jean Claude Trichet