Euro isi continua declinul in fata dolarului

Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:45
1361 citiri
Euro isi continua declinul in fata dolarului

Moneda euro a scazut in aceasta saptamana cu 3,1% fata de dolar si se tranzactioneaza in apropierea celui mai redus nivel de la falimentul Lehman Brothers, din cauza temerilor legate de criza din zona euro, fiind vehiculata tot mai des ipoteza dezintegrarii uniunii monetare, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Euro s-a depreciat pentru a patra saptamana consecutiv in raport cu moneda americana si pentru a treia saptamana fata de yen, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Europa este intr-o "situatie foarte, foarte serioasa" in pofida fondului de 750 miliarde euro convenit pentru sprijinirea celor mai indatorate state membre din zona euro.

Euro a scazut cu 3,1% in aceasta saptamana, la 1,2358 dolari/euro, de la 1,2755 dolari pe euro pe 7 mai. Moneda unica europeana s-a tranzactionat vineri la 1,2354 dolari, cel mai redus nivel din octombrie 2008, cand pietele erau zdruncinate de falimentul rasunator din septembrie al gigantului bancar Lehman Brothers.

In raport cu yenul, euro a coborat cu 2,1%, la 114,38 yeni/euro, de la 116,81 yeni saptamana trecuta.

Dolarul a urcat in schimb cu 1% fata de yen, la 92,47 yeni/dolar. Liderii financiari europeni au convenit saptamana trecuta sa creeze un fond de imprumuturi si garantii in valoare de 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari), finantat de statele zonei euro si de FMI, care sa poata fi accesat de guvernele din uniunea monetara care se regasesc intr-o situatie prea dificila.

Crearea fondului a avut ca principal scop consolidarea increderii de pe pietele financiare, insa presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ulterior ca initiativa nu se bucura de sustinerea tuturor celor 22 de membri ai Consiliului Guvernator al institutiei.

BCE a anuntat ca va participa la program prin interventii pe piata obligatiunilor guvernamentale, iar bancile centrale din Germania, Italia si Franta au inceput deja, vineri, sa cumpere astfel de titluri.

Totodata BCE a repornit o linie de swap in dolari cu Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, pentru a asigura investitorii ca piata va dispune de suficienta lichiditate in moneda americana.

Insa unii economisti afirma ca atitudinea BCE si solutiile adoptate deja de banca reprezinta o abordare disperata a situatiei si pregatesc terenul pentru acuzatii ca institutia ipi submineaza propria independenta prin faptul ca ajuta guvernele sa acopere gaurile din buget.

"Presupusa independenta a BCE se dovedeste a fi nimic mai mult decat o impostura, o himera. In final, BCE si moneda euro vor fi pedepsite pentru aceasta decizie de a renunta la ceva considerat anterior sfant", a declarat Dennis Gartman, economist si hedge fund manager din Statele Unite. 

#euro, #dolar, #curs valutar, #bcr , #stiri Jean Claude Trichet