"Scaderi pe piata imobiliara ar mai putea fi, dar in niciun caz spectaculoase, pentru ca s-au dus destul de jos. La apartamentele vechi ar putea fi mai mult loc de scadere decat la cele noi, care au ajuns deja in zona normalitatii, pentru vremurile acestea", a declarat omul de afaceri Ionut Negoita pentru Bloombiz.ro.
In opinia lui Negoita, pe segmentul terenurilor preturile vor scadea mult mai jos decat sunt in momentul de fata pentru ca in piata exista un excedent foarte mare de terenuri cumparate la vremea respectiva doar cu scopul de a fi revandute la preturi mai mari.
"Stiu situatii in care proprietarii vand teren si la 30% din pretul cu care l-au achizitionat. In Voluntari, Pipera, Popesti-Leordeni. Si asta in situatia in care bancile nu au trecut in forta la executari.
Am spus inca din perioada boom-ului imobiliar ca preturile la terenuri sunt mult umflate si a fost un fel de FNI. Au crescut ca un balon si era previzibil ca se va sparge", a mai spus Negoita.
Despre programul Prima Casa, Negoita crede ca a ajutat destul de putin piata imobiliara prin faptul ca majoritatea locuintelor vandute au fost dintre cele vechi.
"Firmele private au fost nevoite sa se descurce singure, in conditiile in care piata este cum este, bancile isi pierd partea leului si jongleaza cu dobanzile si costurile dupa bunul plac, dar nu ai ce-i face".
Intrebat ce efect ar avea o masura de amnistie fiscala data celor care aduc banii din afara fara a fi nevoiti sa justifice provenienta lor cu conditia platii unui anumit impozit la repatriere, omul de afaceri a afirmat ca ar fi o masura utila si ca s-a aplicat cu succes in Italia, unde s-au repatriat 95 de miliarde de euro.
Omul de afaceri este de acord cu taierea salariilor si a pensiilor dar numai ca o parte dintr-un program mai complex care sa includa obligatoriu reducerea numarului de bugetari si strategii pe termen lung care sa cuprinda investitii in tehnologia institutiilor de stat.