Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

PSD propune compensarea reducerilor salariale din 2010 prin obligatiuni de stat

PSD propune compensarea reducerilor salariale din 2010 prin obligatiuni de stat

Parlamentarii PSD vor depune un proiect de lege care prevede ca statul sa distribuie bugetarilor obligatiuni de stat gratuite, purtatoare de dobanda, ce vor putea fi rascumparate in doua etape, 2015 si 2016, si care sunt menite sa compenseze taierile salariale cu 25% din 2010, informeaza NewsIn.

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, unul dintre initiatori, a explicat, luni, ca proiectul isi propune sa acorde celor 1.300.000 bugetari obligatiuni de stat gratuite cu maturitate de trei ani si purtatoare de dobanda, care sa acopere reducerile salariale din perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010.

Potrivit propunerii legislative, rata anuala a dobanzii ar fi egala cu rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara si stabilita de BNR pentru anul precedent emisiunii de obligatiuni.


Distribuirea obligatiunilor de stat ar urma sa se realizeze in doua etape: in prima etapa, 1 ianuarie - 31 decembrie 2012- pentru jumatate din valoarea drepturilor cuvenite fiecarei persoane in parte, aferenta sumelor ce au facut obiectul reducerilor in perioada iulie- decembrie 2010.


In a doua etapa, 1 ianuarie - 31 decembrie 2013, vor fi emise obligatiuni pentru diferenta ramasa.


Proiectul prevede ca obligatiunile vor putea fi rascumparate incepand cu data de1 ianuarie 2015, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2016.


El a explicat ca acest calendar prevazut in propunerea legislativa a fost conturat luandu-se in calcul faptul ca proiectul ar putea intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2012.


Conform estimarilor facute de social-democrati, suma totala pe care statul ar urma sa o inapoieze bugetarilor, si care include dobanda capitalizata pentru cei trei ani, ar urma sa fie de 6 miliarde de lei.


Surupaceanu a explicat ca va discuta cu celelalte partide din opozitie pe marginea acestui proiect dupa sarbatorile de iarna si ca a vorbit cu presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, acesta sprijinind "in mod direct" proiectul.


"Cred ca liberalii nu vor avea nimic impotriva initiativei, dar ma astept ca si colegii de la PDL sa ne sustina, pentru a indrepta un pic din raul pe care l-au facut", a declarat dla randul sau, deputatul PSD Nicolae Banicioiu, unul dintre initiatorii proiectului.


O idee similara cu cea a parlamentarilor PSD a avut-o si senatorul PC Dan Voiculescu.


El i-a scris presedintelui Basescu si i-a propus sa sustina o masura prin care statul sa acorde bugetarilor bonuri compensatorii cu o valoare egala cu diminuarea salariala suferita in perioada 1 iulie-31 decembrie 2010, documente cu care se vor plati ratele la banci.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1140 ori