Topul Forbes: Ioan Niculae, miliardarul in dolari din agricultura

Joi, 11 Martie 2010, ora 15:00
4468 citiri
Topul Forbes: Ioan Niculae, miliardarul in dolari din agricultura

Nou intrat in clasamentul miliardarilor Forbes, omul de afaceri Ioan Nicolae apare pe locul 880, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, principala sursa a veniturilor sale fiind agricultura, scrie NewsIn.

In varsta de 55 de ani, Niculae are un portofoliu divers de afaceri, care include actiuni in rafinarii, hoteluri de patru stele, firme de consultanta, restaurante, abatoare, echipe de fotbal si imobiliare. El detine Interagro, unul dintre cei mai mari producatori interni din domeniul agriculturii.

Interagro a cultivat, in 2009, o suprafata de 49.000 de hectare, fiind al doilea mare agricultor din Romania, dupa Culita Tarata, care a cultivat anul trecut 66.000 de hectare.

In 2008, Interagro a primit subventii alocate prin Politica Agricola Comuna (PAC) in valoare de 1,1 milioane de euro.

Inainte de 1990, Niculae a lucrat ca referent de specialitate la Chimica, o intreprindere de comert exterior, pentru ca, dupa Revolutie, el sa isi gaseasca un partener turc, cu care va infiinta compania Interaction, al carei obiect de activitate era comertul cu produse chimice.

Deoarece firma a fost scutita de impozite (in baza legii 96/1990, care scutea antreprenorii de la platirea impozitelor timp de patru ani, dorind atragerea investitiilor cu capital strain in Romania), Niculae a reinvestit capitalul in cumpararea de ingrasaminte chimice de la combinate.

Apoi, in 1994, Niculae a infiintat Interagro, avandu-i ca actionari, alaturi de el, pe parintii acestuia si o asociata din Anglia, astfel ca, timp de doi ani, nici aceasta companie nu a platit platit impozitul pe profit, fiind societate mixta romano-engleza.

In prezent, grupul Interagro, detinut de Ioan Niculae, controleaza combinatele Amonil Slobozia, Nitroporos Fagaras, Viromet Victoria, Sofert Amurco Bacau, Azochim Savinesti si Donawchem Turnu Magurele.

Ioan Niculae a profitat si de legea privatizarii de la inceputul anilor 90, participand la mai multe licitatii pentru companii din industria petrochimica si petroliera. Astfel, el va achizitiona, printre altele, in 1997, pachetul de 51% din actiunile Astra Romana Ploiesti, pentru 16 milioane de dolari.

In 1998, Interagro a intrat in actionariatul Asirom, participand la majorarea capitalui social al companiei cu 21 milioane de dolari. Noua ani mai tarziu, in 2007, Interagro a iesit din actionariatul societatii de asigurari si a primit 86 milioane de dolari, banii fiind investiti in combinatele chimice.

In 2000, Interagro a fost desemnata castigatoare a licitatiei de privatizare a Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), organizata de Ministerul Agriculturii, dar compania de tigarete a revenit in proprietatea statului, pe fondul unor datorii foarte mari pe care le avea la buget. iar procesul de privatizare a fost reluat.

Dupa patru ani, in 2004, pachetul majoritar al SNTR, devenit intre timp Galaxy Tobacco, va fi cumparat de consortiul Tobacco 2003/UE, format din CTS Italia si Galaxy Energy International Ltd, Interagro ramanand cu sub 1% din actiuni.

Insa, in octombrie 2010, Ioan Niculae, administratorul grupului Interagro, a redevenit actionar majoritar la Galaxy Tobacco, dupa ce a majorat capitalul social al companiei cu 40 de milioane de dolari in contul obligatiilor investitionale asumate in contractul de stingere a datoriilor incheiat cu AVAS.

Din ianuarie 2010, Interagro a intrat pe piata cu noul sau produs, bioetanolul, dupa o investitie de peste 100 de milioane de dolari pentru deschiderea primei rafinarii de bioetanol din sud-estul Europei, in localitatea Zimnicea.

In atentia DNA

In luna octombrie 2005, la DNA s-a deschis dosarul referitor la privatizarea SNTR, in care este implicat Ioan Niculae.

Un alt caz legat de afacerile lui Ioan Niculae ii are ca protagonisti pe fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea si pe fostul adjunct al acestuia, Daniel Bucur.

Cei doi ar fi sustras, incepand din 1993, conform anchetatorilor, benzina si motorina si ar fi supravegheat transporturile ilegale cu combustibil de la Rafinaria Astra Ploiesti. Cei doi erau apropiati ai lui Ioan Niculae. De-a lungul vremii, in presa centrala au aparut articole in care se spunea ca, inainte de 1989, Ioan Niculae ar fi avut legaturi cu securitatea.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #forbes, #ioan, #miliard, #niculae, #top , #stiri Ioan Niculae