Primele doua luni ale acestui an au fost deosebit de interesante pentru consumatorii de electronice si dispozitive mobile.
Daca anul trecut aveam de-a face cu ascensiunea masiva a Androidului pe smartphone-uri, phablete si tablete, cu Apple, Windows, BlackBerry ca alternative, anul acesta avem si telefoane cu Firefox OS (la MWC au fost lansate Huawei Y300, ZTE Open C, ZTE Open II, Alcatel One Touch Fire S, Alcatel One Touch Fire E, Alcatel One Touch Fire C), precum si tableta Alcatel One Touch Fire 7.
Cu 1.800 de expozanti si 75.000 de vizitatori, Mobile World Congress Barcelona a fost un succes si anul acesta, intrecind ca interes CES Las Vegas, in ciuda numarului mai mare de expozanti de acolo (3.200).
Ambele tirguri sunt insa importante, pentru ca, desi axate primul pe telecom iar al doilea pe electronice de larg consum, dezvoltarea Internetului Lucrurilor, ascensiunea serviciilor de cloud si a Software as a Service (SaS), dependenta dispozitivelor purtabile si a obiectelor din Internetul Lucrurilor de telefonul mobil, televiziunea pe dispozitive mobile si inregistrarea si redarea de video la rezolutii mari cu acestea determina o apropriere tot mai mare intre campurile de interes ale CES si MWC.
In urma lansarilor de produse si a prezentarilor din cadrul celor doua tirguri s-au reliefat urmatoarele tendinte:
Diversificarea sistemelor de operare pe gadgeturi:
De asemenea, si-a facut aparitia in forta Tizen, de la Samsung, nu doar pe Gear 2 si Gear Neo, ci si pe aparatul foto NX300M. De asemenea, va rula pe telefoane incepand chiar de anul acesta. In plus, aparate electrocasnice si sistemul de entertainment in masinile Land Rover vor rula si ele Tizen. Se prefigureaza si telefoane care vor rula Ubuntu, de la compania chineza Meizu si cea spaniola BQ.
Gadgeturi hibrizi tableta-laptop cu dual-OS Android si Windows
Dispozitivul Transformer Book Duet TD300 de la ASUS, prezentat la CES, este primul cu un singur system-on-chip (SoC) chipset de la Intel, care ruleaza Windows (8.1) si Android (4.2.2). Are un ecran de 13.3 inch, cu rezolutie 1.920 x 1.080 Full HD. Tot la CES a mai fost prezentati si alte trei tablete dual-boot Android si Windows, de la Pipo Electronics, Ramos Electronics si Micromax.
Televizoare 4K la preturi accesibile si furnizori de continut media 4K
Anul acesta CES, Samsung si LG au prezentat prototipuri de televizoare UHD (4K) cu ecran curbabil, iar Sony a prezentat noua modele de televizoare 4K cu ecran plat. La CES a fost lansat si un model 4K de 50 inch de la Vizio care se va vinde sub $1.000. Problemele care raman sunt sursele de continut media 4K si vitezele mari de download necesare pentru streaming. La CES Netflix si Amazon au anuntat ca vor distribui continut 4K.
Pentru cumparatorii de televizoare Samsung, Amazon va oferi continut media de la furnizori precum Warner Bros., Lionsgate, 20th Century Fox si Discovery.
MWC, Samsung si KT (Korea Telecom) au demonstrat, folosind un telefon Galaxy Note 3 modificat, ca este posibila dublarea vitezelor maxime suportate de telefoanele 4G LTE pentru a atinge viteze de 300Mbps. Se pare astfel ca 4K va deveni o realitate, pe televizoare si pe dispozitivele mobile, datorita noului standard tehnic Cat 6 promovat de Qualcomm si Samsung, chiar inainte de implementarea 5G, cu atat mai mult cu cat provideri ca Netflix vor monta servere cu continut media 4K la multe ISP-uri, pentru ca transmisia de astfel de date sa se faca local.
De asemenea, devine tot mai accesibila si filmarea 4K, cu telefoane mobile sau folosind camere video precum noul camcorder 4K de la Sony, Sony Handycam AX100, care se va vinde incepand din martie cu 2.000 dolari. Pentru 4K si calitatea filmarii oferita, va fi deja atractiv pentru o plaja mai larga de consumatori decat modelul precedent, care costa in prezent 4.500 dolari.
Smart TV va insemna nu doar o interfata inteligenta, ci una bazata pe selectia de continut, in functie de preferintele consumatorului, mai degraba decat pe selectia de canale TV si alti furnizori media, precum Netflix sau Amazon. Deocamdata insa, oferte precum Roku TV par sa fie axate inca pe alegerea canalului de distributie.
Imprimarea 3D ramine de viitor, chiar daca momentan aplicatiile ei sunt limitate
Vizitatorii la CES au remarcat numarul mare de expozanti de imprimante 3D. Obiectele imprimate local vor putea fi de mare folos in situatii de urgenta in locuri izolate sau in situatii de dezastre naturale, cand se pot confectiona rapid, de pilda, instrumente
medicale.
Internetul Lucrurilor sau, cum il numeste Cisco, The Internet of Everything
Internetul Lucrurilor, anuntat de ceva timp, se pare ca va porni cu adevarat, in mod ironic, de la corpurile noastre datorita dispozitivelor purtabile care au sanse sa fie folosite pe scara larga in viitorul apropiat, dupa cum am mentionat.
De asemenea, casele inteligente sunt deja o realitate, iar momentan se dezvolta tehnologii pentru a putea controla obiectele din casa prin voce. La CES, de pilda, LG a anuntat viitorul sau serviciu HomeChat, cu ajutorul caruia, prin comenzi vocale, o persoana va putea interactiona cu electrocasnicele din locuinta.
Tot la CES, Toshiba a prezentat un prototip de oglinda inteligenta care, folosita in baie si bucatarie, va afisa informatii precum ora, starea vremii, programul zilei, retete si cu care se va putea interactiona prin gesturi cu ajutorul unei camere. Se vor dezvolta apoi, pe scara larga, senzori inteligenti in constructii (care in viitor vor putea si determina modificarea lor pentru a raspunde factorilor de mediu, de pilda) si orasele inteligente care vor oferi si multe informatii utile celor care folosesc transportul public. In New York, de pilda, impreuna cu autoritatile locale si cu City 24/7, Cisco implementeaza deja ecrane inteligente in locul fostelor cabine telefonice din NYC. O varianta de smart city va dezvolta in Romania Huawei.
De la an la an, accentele de deplaseaza, dar viteza de adoptie a conceptelor cu larga aplicabilitate pare sa fie tot mai mare. NFC era anul trecut inca intr-o prima faza de implementare. Anul acesta el este deja pe piata pe scara mai larga decat estimau analistii in 2013. Televizoarele 4K au preturi accesibile si deja exista continut media pentru ele si posibilitatea de streaming a acestui continut.
Ochelarii cu realitate augmentata conectati la cloud au ajuns si ei in faza de prototip, ceea ce va putea transforma industria auto, asa cum sugereaza deja proiectele de convergenta intre platformele proprii de cloud si Google Glass de la producatori ca Hyundai. Ramane de vazut ce produse si concepte va aduce si al treilea targ important al anului, CeBIT Hanovra.