Zeci de mii de europeni au protestat impotriva ACTA

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 10:00
1796 citiri
Zeci de mii de europeni au protestat impotriva ACTA
Protestele ACTA au cuprins toata Europa

Zeci de mii de persoane au manifestat sambata in toata Europa, denuntand influentele negative pe care acordul ACTA impotriva contrafacerii le-ar avea asupra internetului.

Majoritatea tineri, unii purtand masca in alb-negru cu surasul sarcastic al lui Guy Fawkes - un activist britanic din secolul al XVII-lea - devenit simbolul activistilor, denuntatorii ACTA au defilat pasnic in marile orase europene.

In Germania, unde temperaturile erau cuprinse intre -20 si 0 grade Celsius in pofida razelor soarelui, s-au adunat cei mai multi manifestanti. 16.000 de persoane au manifestat la Munchen, 10.000 la Berlin, 5.000 la Hamburg (nord), 4.000 la Dortmund (vest) si cate 3.000 la Frankfurt (centru) si Dresda (est), potrivit organizatorilor si politiei.

In Romania, cateva mii de persoane au participat la mitinguri in diferite orase din tara, in pofida ninsorilor si temperaturilor de sub -10 grade Celsius. "Ploua, ninge, noi invingem", au scandat ei in Piata Universitatii din Bucuresti.

Acest acord, semnat de 22 de tari ale Uniunii Europene (UE) la sfarsitul lui ianuarie, creeaza norme internationale pentru protejarea proprietatii intelectuale si a drepturilor de autor si este destinat luptei impotriva contrafacerii in general. El este prezentat de opozantii sai ca o potentiala atingere grava la adresa libertatii de exprimare si a drepturilor utilizatorilor Internetului.

Incercand sa demonteze acuzatiile de lipsa de transparenta formulate de opozanti, Comisia Europeana (CE) a publicat pe Internet un lung document care detaliza circumstantele in care s-au desfasurat negocierile acestui acord multilateral.

#protest ACTA, #proteste acta romania, #manifest acta, #acta internet , #Stiri Internet