Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

WannaCry: Cate institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic si ce trebuie sa facem sa nu ne virusam

WannaCry: Cate institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic si ce trebuie sa facem sa nu ne virusam
Atacul cibernetic de vinerea trecuta a afectat 150 de tari, printre care si Romania.

Insa in afara de MAE, uzina Dacia si un spital din Bacau, nu se stie cine a mai avut de suferit de pe urma atacului, in tara noastra.

Reactia SRI dupa atacul cibernetic global, care a afectat si Romania

Ministrul Comunicatiilor nu stie cine a fost afectat in Romania de atacul cibernetic, dar are un sfat pentru noi: Aceste lucruri trebuie facute acum!

"Pana in prezent, detinem date despre 5 retele sau sisteme gestionate de institutii din sectorul public, insa din datele pe care le avem nu putem spune daca este vorba de sisteme ale institutiilor respective sau daca sunt IP-uri ce au fost date spre folosinta catre terti", au raspuns specialistii de la CERT-RO unei solicitari Ziare.com.

"Nu putem da numele acestor institutii, dar va putem spune faptul ca au fost contactati inca din momentul in care au fost obtinute primele semnalari atat prin e-mail, cat si telefon si s-au derulat masuri de remediere acolo unde a fost cazul", mai arata CERT-RO.

In plus, in absenta unui cadru legal care sa oblige companiile si institutiile publice sa raporteze aceste incidente, este extrem de dificil sa fie evaluat in acest moment impactul la nivel national, mai precizeaza institutia.

CERT-RO, care a primit trei notificari oficiale de la organizatii afectate din Romania, are si cateva recomandari pentru utilizatorii de calculatoare. Acestia trebuie sa:

1. Actualizeze sistemele de operare si aplicatiile, inclusiv cu patch-ul MS17-010: https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx; Microsoft a publicat actualizari de securitate inclusiv pentru sistemele de operare care nu mai beneficiaza de suport, precum Windows XP: https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/;

2. Dezactiveze protocolul SMB

3. Utilizeze un antivirus actualizat cu ultimele semnaturi si, daca au solutii anti-ransmoware, sa le activeze;

4. Acorde o atentie sporita la deschiderea fisierelor si link-urilor provenite din surse necunoscute/incerte, mai ales cele din mesajele email;

5. Realizeze copii de siguranta (backup) pentru datele importante.

Cum insa un calculator poate fi atacat fara ca utilizatorul sa acceseze linkuri sau sa deschida emailuri infectate, cum procedam: speram sa avem noroc sau putem face ceva concret ca sa ne aparam de un astfel de atac?

"Acest lucru este partial adevarat, in sensul in care acest malwar ...citeste mai departe despre "WannaCry: Cate institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic si ce trebuie sa facem sa nu ne virusam" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1086 ori