Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Traficul de voce in retelele publice mobile a crescut cu 34% in S1 2009

Traficul de voce in retelele publice mobile a crescut cu 34% in S1 2009

Traficul total de voce originat de utilizatorii finali in retelele publice mobile de telefonie a crescut in primele sase luni ale anului cu 34% fata de perioada similara a anului 2008, pana la 19,5 miliarde de minute, potrivit datelor furnizate de ANCOM, precizeaza NewsIn.

Astfel, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), cea mai mare crestere (+39%) o inregistreaza traficul catre retelele publice fixe.

Ponderea cea mai mare in volumul total de trafic o inregistreaza in continuare traficul catre reteaua mobila proprie (82,9%), urmata de traficul catre alte retele mobile de telefonie (12,6%).

Segmentul de internet broadband fix a inregistrat o crestere de 5% fata de 31 decembrie 2008, numarul total de conexiuni ajungand la 2,64 milioane de conexiuni, iar conexiunile broadband la puncte mobile active au inregistrat o crestere de 58%, ajungand la valoarea de 2,4 milioane, fata de 1,5 milioane la sfarsitul anului 2008.

In ceea ce priveste evolutia pietei de comunicatii in S1 2009, datele statistice preliminare prezentate de ANCOM arata ca numarul de utilizatori de telefonie fixa, exprimat in numar total de linii, a crescut usor, in timp ce numarul total de utilizatori "activi" de telefonie mobila a inregistrat o scadere usoara. Astfel, numarul total de linii fixe instalate a crescut de la 5,17 milioane la 5,31 milioane, in timp ce numarul de utilizatori "activi" de telefonie mobila scade usor, de la 24,47 milioane la sfarsitul anului 2008 la 24,41 milioane la jumatatea acestui an.

Potrivit datelor ANCOM, 3,9 milioane de linii fixe erau instalate persoanelor fizice, iar restul de 1,4 milioane persoanelor juridice.

Numarul de linii instalate persoanelor juridice a crescut cu 11% fata de 31 decembrie 2008, in timp ce numarul de linii instalate persoanelor fizice a ramas la aceeasi valoare.

Astfel, numarul total de utilizatori de telefonie la puncte fixe a crescut usor, in mare parte ca urmare a introducerii solutiilor de tip Homezone de catre operatorii de retele publice mobile de telefonie.

Rata de penetrare a telefoniei fixe a inregistrat un nou maxim istoric de 24,7% (+3,6% fata de aceeasi perioada a anului 2008) la nivel de populatie si 54,6% (+3,1% fata de aceeasi perioada a anului 2008) la nivel de gospodarii.

Traficul total de voce efectuat prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a scazut cu 16%, de la 4,6 miliarde de minute in primul semestru al anului 2008 la 3,9 mld. minute in primul semestru al acestui an.

"In esenta, evolutia de pe piata e in favoarea utilizatorilor: pe piata de telefonie, de exemplu, acelasi numar de utilizatori vorbeste acum cu aproximativ 30% mai mult decat anul trecut, platind mai putin. Spun asta pentru ca, desi nu avem inca datele despre evolutia veniturilor furnizorilor, informatiile care ne parvin din piata arata ca veniturile operatorilor au scazut cu 10-15%. Consumul creste, veniturile scad, deci preturile pe care le platesc utilizatorii au scazut semnificativ", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, la Global Forum 2009.

Acesta a precizat ca pentru a veni in sprijinul operatorilor in actualele conditii economice, ANCOM pregateste masuri pentru a le permite acestora continuarea investitiilor si asigurarea unui capital de lucru.

Astfel, in cursul acestei saptamani, ANCOM va supune consultarii publice o decizie care faciliteaza achitarea tarifului de utilizare a spectrului de catre o parte a titularilor licentelor de utilizare a frecventelor radio, prin introducerea posibilitatii platii tarifului de utilizare a spectrului in doua transe, nu in intregime, ca pana in prezent.

Regula platii anuale se va mentine pentru anumite servicii de radiocomunicatii, precum si pentru operatorii care datoreaza tarife a caror contravaloare in lei nu depaseste 200 euro.

De asemenea, ANCOM a scazut tariful de monitorizare pe care il percepe anul acesta pana la valoarea de 0,065% din cifra de afaceri - jumatate din nivelul anului 2008.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1299 ori