Hackerii din rețeaua Qakbot au fost destructurați. Peste 700.000 de computere din întreaga lume au fost infectate

Marti, 29 August 2023, ora 23:02
676 citiri
Hackerii din rețeaua Qakbot au fost destructurați. Peste 700.000 de computere din întreaga lume au fost infectate
FOTO Unsplash

Autorităţile judiciare americane au anunţat marţi că au desfiinţat - cu ajutorul mai multor state, inclusiv a României - o reţea internaţională de piraterie informatică numită Qakbot, care a infectat peste 700.000 de computere din întreaga lume şi le-a costat pe victime zeci de milioane de dolari în total, transmite AFP.

Operaţiunea internaţională de neutralizare a infrastructurii acestei reţele a fost realizată în cooperare cu autorităţile poliţieneşti şi judiciare din Franţa, Regatul Unit, Germania, Ţările de Jos, România şi Letonia, a precizat într-o conferinţă de presă la Los Angeles procurorul federal Martin Estrada, care a anunţat totodată confiscarea a 8,6 milioane de dolari în criptomonede.

Parchetul din Paris a confirmat într-un comunicat de presă participarea Franţei, Germaniei şi Olandei la această operaţiune care a avut loc la 26 august. Din cele peste 700.000 de dispozitive piratate, 26.000 se aflau în Franţa, conform aceleiaşi surse, şi peste 200.000 în Statele Unite, a indicat poliţia federală americană.

Proliferarea calculatoarelor piratate de Qakbot, lansată în 2008, a făcut din această reţea "malware-ul preferat al infractorilor cibernetici din întreaga lume", a explicat Estrada.

În ultimele 18 luni, operaţiunile de piraterie informatică facilitate de Qakbot au costat victimele în total 58 de milioane de dolari sub formă de răscumpărări.

Printre companiile vizate din Statele Unite, Estrada a menţionat o companie de inginerie energetică, companii de servicii financiare, de distribuţie de alimente şi un producător de echipamente de apărare, fără a le identifica.

De asemenea, procurorul american nu a făcut referire nici la suspecţi, nici la eventuale arestări, subliniind că ancheta este în desfăşurare.

...citeste mai departe despre "Hackerii din rețeaua Qakbot au fost destructurați. Peste 700.000 de computere din întreaga lume au fost infectate" pe Ziare.com

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#hackeri, #retea piraterie, #calculatoare infectate, #SUA , #Stiri Internet