Regina Angliei a oferit un milion de lire sterline creatorilor Internetului

Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:39
3128 citiri
Regina Angliei a oferit un milion de lire sterline creatorilor Internetului

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a acordat in cadrul unei receptii la Palatul Buckingham un premiu in domeniul stiintei si tehnologiei, in valoare de un milion de lire sterline.

Premiul, care poarta numele reginei Queen Elizabeth Prize for Engineering, se acorda autorilor inovatiilor in domeniul ingineriei, care au avut un impact semnificativ asupra progresului omenirii, relateaza portalul Allvoices.com.

De data aceasta, premiul a fost decernat unui grup de persoane direct implicate in dezvoltarea Internetului: englezul Tim Berners-Lee, francezul Louis Pouzin, americanii Robert Kahn, Vinton Cerf si Marc Andreessen.

Tim Berners-Lee a dezvoltat pentru prima data conceptul de World Wide Web. Vinton Cerf si Robert Kahn au creat protocolul TCP/IP, care si astazi se afla la baza de transmitere a informatiilor prin intermediul internetului. Louis Pouzin a dezvoltat un sistem de marcare a datelor, iar Andreessen - primul browser din lume.

Internetul, utilizat de o treime din populatia lumii

Utilizarea in scopuri comerciale a Internetului a inceput in 1995, cand acest concept a fuzionat de fapt cu conceptul de World Wide Web. Inainte reteaua era sustinuta de US National Science Foundation, iar din 1995 aceasta functie a fost pe deplin transferata catre furnizorii de retele independente.

Aproximativ 2,4 miliarde de oameni, adica mai mult de o treime din populatia lumii utilizeaza Internetul, potrivit datelor din 2012.

La ceremonia de la Palatul Buckingham, desfasurata marti, au participat prim-ministrul britanic David Cameron, vicepremierul Nick Clegg, si liderul opozitiei unite si presedinte al Partidului Laburist, Ed Miliband.

#premiu creatori internet, #regina Angliei creatori Internet, #dezvoltare internet, #Queen Elizabeth Prize Engineering , #Stiri Internet