Profesor roman care preda Computer Science in SUA: Robotii vor inlocui oamenii pe piata muncii, trebuie sa luam masuri!

Luni, 27 Februarie 2017, ora 08:19
1389 citiri
Profesor roman care preda Computer Science in SUA: Robotii vor inlocui oamenii pe piata muncii, trebuie sa luam masuri!
Foto: NJIT

Cristian Borcea, profesorul roman care conduce departamentul de Computer Science din cadrul universitatii New Jersey Institute of Technology (NJIT) din SUA, crede ca tehnologia va avansa foarte mult in 20 de ani.

Atat de rapid, incat sunt sanse mari sa avem masini care se conduc singure in viitorul foarte apropiat, dar si drone pentru livrare de pachete, respectiv telefoane care traduc conversatii dintr-o limba in alta in timp real.

Afla povestea vietii profesorului Cristian Borcea si cum a ajuns sa conduca departamentul de Computer Science de la NJIT

Mai mult, profesorul considera ca in 20 de ani putem avea orase inteligente, unde traficul e fluidizat automat, conductele de apa si gaze sunt monitorizate automat si reparate inainte sa se sparga (folosind senzori wireless) etc.

Insa exista si cealalta fata a monedei, caci multe joburi vor fi inlocuite de masinarii, iar automatizarea va prelua o mare parte din munca repetitiva. Si nu numai atat, sunt sanse ca si anumite activitati ale avocatilor sau doctorilor sa fie inlocuite de calculatoare si roboti, considera Cristian Borcea.

"Problema e ca tehnologia inlocuieste oamenii in multe categorii de joburi. De exemplu, ma astept ca in 10 ani soferii de taxi si de camion sa nu mai aiba serviciu; masinile se vor conduce singure. In America sunt milioane de oameni care lucreaza ca soferi: ce vor face oamenii astia? Nu e clar ca toti se vor putea recalifica pentru joburi noi, care de multe ori necesita studii superioare", mentioneaza profesorul pentru Ziare.com.

In concluzie, "tehnologia ne va face viata mai usoara si mai eficienta, insa o parte semnificativa a societatii va avea de pierdut, daca nu incepem sa cautam solutii inca de acum", atrage atentia Cristian Borcea.

FaceDate, aplicatie care iti gaseste un partener in functie de trasaturile faciale

Profesorul face parte dintre cei care pun umarul la dezvoltarea tehnologiei. Unul dintre cele mai recente proiecte ale sale este FaceDate, o aplicatie care te ajuta sa-ti gasesti un partener in functie de trasaturile faciale.

"Am un proiect (numit Avatar), sponzorizat de United States' National Science Foundation (600.000 de dolari pe 3 ani), al carui obiectiv e sa creeze un sistem eficient de programare a aplicatiilor mobile distribuite: asta inseamna ca o aplicatie care ruleaza pe telefonul meu va interactiona cu alte aplicatii care ruleaza pe telefoanele altor oameni", ne-a explicat profesorul.

Ideea este sa foloseasca o combinatie de ...citeste mai departe despre "Profesor roman care preda Computer Science in SUA: Robotii vor inlocui oamenii pe piata muncii, trebuie sa luam masuri!" pe Ziare.com

#profesor roman SUA tehnologie, #aplicatie trasaturi faciale, #facedate aplicatie roman , #Stiri Internet