Ofertele pentru licentele de televiziune digitala vor fi depuse pana la 19 august

Marti, 15 Iunie 2010, ora 10:45
1810 citiri
Ofertele pentru licentele de televiziune digitala vor fi depuse pana la 19 august

Ofertele pentru cele doua licente (multiplexe) care vor permite furnizarea de servicii de televiziune digitala vor fi depuse pana la 19 august, iar castigatorii vor fi desemnati la 20 septembrie, pentru primul multiplex, respectiv la 30 septembrie, pentru al doilea, a anuntat, luni, ANCOM.

"Dupa finalizarea consultarii publice, ANCOM isi propune sa puna in vanzare caietul de sarcini incepand cu 1 iulie, sa primeasca ofertele pana la 19 august si sa desemneze castigatorii licitatiilor la 20 septembrie pentru primul multiplex si la data de 30 septembrie pentru cel de-al doilea. Licentele se vor acorda pentru o perioada de 10 ani", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) remis MEDIAFAX.

ANCOM a prezentat, luni, spre consultare publica, caietele de sarcini pentru procedurile de selectie comparativa de acordare a licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru in vederea operarii primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra DVB-T pe teritoriul Romaniei.

Prin intermediul primului multiplex se va asigura cel putin transmisia progra melor publice de televiziune furnizate de Societatea Romana de Televiziune, TVR1 si TVR2.

Persoanele interesate pot depune oferte pentru ambele proceduri de selectie organizate de ANCOM si pot obtine ambele licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru.

"Pentru a participa la selectie, ofertantii trebuie sa indeplineasca o serie de criterii minime de participare. Astfel, ofertantul trebuie sa fie persoana juridica romana sau straina, activitatile sale comerciale sa nu fie in stare de insolventa, lichidare sau suspendate, sa nu aiba niciun fel de obligatii de plata a tarifelor catre ANCOM, sa-si fi indeplinit obligatiile exigibile de plata la bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor venituri si sa aiba o medie a cifrelor de afaceri aferente ultimilor trei ani de cel putin 50 milioane de euro", se spune in comunicat.

Ofertele vor fi evaluate in functie de fezabilitatea comerciala, specializarea si experienta (41 de puncte), sprijinirea procesului de switchover (25 de puncte), capacitatea financiara (18 puncte) si fezabilitatea tehnica si acoperirea (16 puncte).

Fezabilitatea comerciala, specializarea si experienta vor fi punctate in functie de planul de marketing si de promovare a serviciilor, de intentia de a furniza EPG (Electronic Programme Guide) si servicii suplimentare interactive, de termenul de lansare comerciala, de vechimea continua in operarea retelelor publice de comunicatii electronice digitale pe suport radio, de specializarea in domeniul operarii retelelor publice de comunicatii electronice pentru televiziune analogica si DVB-T sau de cifra de afaceri cumulata din furnizarea de servicii de comunicatii electronice pe ultimii trei ani.

In ceea ce priveste termenul de lansare comerciala, ANCOM va acorda punctaj maxim pentru lansarea serviciilor intr-un termen mai mic de 90 de zile de la data acordarii licentei.

"Dintre cele 25 de puncte alocate pentru sprijinirea procesului de switchover, 20 de puncte vor fi acordate numai ofertantilor care vor acorda un numar de echipamente de receptie suplimentar numarului de 60.000 stabilit de ANCOM", se arata in comunicat.

Acoperirea cu servicii de televiziune digitala terestra se va face in patru faze, cu respectarea urmatoarelor termene:

* 30 iunie 2011 - acoperirea a cel putin 60% din populatie si 50% din teritoriu (prima faza a dezvoltarii),

* 31 decembrie 2011 - acoperirea a cel putin 80% din populatie si 70% din teritoriu (a doua faza),

* 30 iunie 2012 - acoperirea a cel putin 90% din populatie si 80% din teritoriu (a treia faza) si

* 17 iunie 2015 - acoperirea a cel putin 95% din populatie (a patra faza).

Pentru fiecare faza ofertantii vor face cate un angajament cu privire la numarul de emitatoare instalate, lista alocarilor implementate, cu evidentierea localitatilor acoperite, procentajul de populatie si teritoriu acoperite.

Proiectele de caiet de sarcini pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la 25 iunie.

Guvernul a adoptat, in luna mai, un act normativ care stabileste conditiile, taxele de licenta si tipul procedurii de acordare a licentelor pentru trecerea la televiziunea digitala.

Potrivit HG 464/2010, castigatorii primelor doua multiplexe digitale prin care populatia va putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital vor fi desemnati prin selectie comparativa pana la 30 iulie, iar urmatoarele patru pana la 31 octombrie.

Taxa de licenta va fi cuprinsa intre 1 si 2,5 milioane de euro, in functie de numarul de echipamente de receptie pentru populatie pe care companiile castigatoare ale licentelor le vor subventiona.

Conform documentului, primele doua licente care vor fi acordate vor acoperi, pana la 30 iunie 2011, 60% din populatia tarii si 50% din teritoriu, iar peste 12 luni se va ajunge la 90% din populatia tarii si 80% din teritoriu.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard, avand acoperire nationala ori regionala, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvente radioelectrice.

Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel putin sapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinatie de posturi Standard Definition si High Definition (HD), precum si servicii multimedia.

Comparativ cu SD, imaginea HD se caracterizeaza printr-o rezolutie mai buna.

In pixeli, SD inseamna 640x480, in timp ce HD ajunge la 1.920x1.080 de puncte. 

#ancom, #digitala, #oferte, #televiziune , #Stiri Internet