ANCOM propune deschiderea unui nou subdomeniu de numere nationale scurte

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 13:40
1425 citiri
ANCOM propune deschiderea unui nou subdomeniu de numere nationale scurte

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) supune consultarii publice proiectul de decizie privind alocarea si utilizarea numerelor nationale scurte pentru servicii cu valoare adaugata de interes general, potrivit unui comunicat transmis marti de autoritate, informeaza NewsIn.

Totodata, va fi supus consultarii publice si proiectul de decizie privind unele masuri in domeniul resurselor de numerotatie si resurselor tehnice.

Astfel, ANCOM propune completarea Planului National de Numerotatie prin deschiderea unui nou subdomeniu de numere nationale scurte, de forma 14vxy, destinate serviciilor cu valoare adaugata de interes general si supune consultarii publice proiectul de decizie privind alocarea si utilizarea acestora.

Potrivit proiectului de decizie privind alocarea si utilizarea numerelor nationale scurte pentru servicii cu valoare adaugata de interes general, acestea se vor aloca furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, putand fi utilizate de catre respectivii furnizori de servicii de comunicatii electronice, pentru furnizarea propriilor servicii, sau asignate altor furnizori de servicii cu valoare adaugata de interes general.

"Tipurile de servicii care vor putea fi furnizate prin intermediul acestor numere constituie o extindere si o completare la tipurile de servicii care pot fi furnizate prin intermediul numerelor nationale scurte pentru servicii de interes public la nivel national.

Astfel, alaturi de accesul la serviciile de informare din diverse domenii de activitate vor putea fi furnizate si servicii de consultanta cu caracter tehnico-profesional, respectiv servicii care faciliteaza exprimarea unor optiuni, opinii ori efectuarea unor donatii sau plata anumitor servicii etc.

Utilizarea acestor numere nu va fi permisa pentru furnizarea serviciilor de divertisment adulti sau a serviciilor pentru care se pot utiliza, in prezent, alte tipuri de numere scurte (de exemplu, servicii de informatii privind abonatii, servicii armonizate cu caracter social sau servicii de interes public la nivel national)", se spune in comunicatul ANCOM.

Numerele nationale scurte pentru servicii cu valoare adaugata de interes general se aloca prin Licenta de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN), in mod individual, numai furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.

In scopul protejarii intereselor utilizatorilor finali, ANCOM propune limitarea tarifului cu amanuntul aplicat pentru apelurile sau SMS/MMS-urile catre numerele nationale scurte pentru servicii cu valoare adaugata de interes general.

Autoritatea propune, totodata, o serie de modificari si completari ale procedurii de emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN) si de obtinere a acordului prealabil in cazul cedarii licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie, avand ca scop cresterea gradului de eficienta a realizarii acestor procese.

Noul proiect vizeaza, de asemenea, actualizarea prevederilor referitoare la numerele de rutare, ca urmare a modificarii procedurilor tehnice utilizate de catre furnizori pentru rutarea apelurilor in urma implementarii portabilitatii numerelor.

In plus, Autoritatea propune reducerea termenului maxim in care trebuie realizata portarea numerelor de la 10 la 3 zile lucratoare.

Prin reducerea termenului maxim de realizare a portarii numerelor, Romania se va inscrie printre statele Uniunii Europene in care termenul de portare este cel mai scazut, media la nivel european fiind, in anul 2009, de 6,5 zile pentru telefonia fixa si de 4,1 pentru telefonia mobila.

Potrivit ANCOM, persoanele interesate pot transmite observatii si propuneri pana la data de 24 ianuarie 2011. 

#ancom, #domeniu, #numere, #scurte, #internet , #Stiri Internet