ANCOM: Piata comunicatiilor electronice din Romania a inregistrat venituri de aproape 15 miliarde lei, in 2012

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 15:00
1339 citiri
ANCOM: Piata comunicatiilor electronice din Romania a inregistrat venituri de aproape 15 miliarde lei, in 2012

Veniturile obtinute de furnizorii de servicii de comunicatii electronice care activeaza in Romania au insumat 14,83 miliarde de lei, in 2012, in crestere cu 0,2% fata de anul anterior, informeaza, luni, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Conform datelor raportate de furnizorii de pe piata comunicatiilor electronice, veniturile totale obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice au ajuns la 3,3 miliarde de euro (14,83 miliarde lei), anul trecut, in timp ce veniturile inregistrate pe piata cu amanuntul a reprezentat 76% din veniturile totale, in crestere cu 1,8% fata de anul 2011.

Potrivit ANCOM, veniturile obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice la nivelul pietei cu amanuntul au atins valoarea de 11,25 miliarde lei, din care 5,45 miliarde lei au fost obtinute din servicii de telefonie mobila, 2,16 miliarde lei din servicii de acces la internet, 1,58 miliarde lei din servicii de retransmisie a programelor media audiovizuale, iar 1,44 miliarde lei din servicii de telefonie fixa.

Sectorul furnizarii serviciilor de internet a avut cea mai mare crestere

Cea mai importanta crestere a fost inregistrata de veniturile din furnizarea serviciilor de acces la internet (17,4% fata de anul 2011), o majorare semnificativa fiind inregistrata de veniturile din servicii de acces la internet la puncte mobile, respectiv 45,3%, pana la valoarea de 854 de milioane de lei, in anul 2012.

De asemenea, cele mai importante ponderi in structura veniturilor obtinute la nivelul pietei cu amanuntul provin din furnizarea serviciilor de telefonie mobila (37%), din furnizarea de servicii de acces la internet (aproximativ 15%) si din furnizarea serviciilor de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare (11%).

Veniturile din furnizarea de servicii de comunicatii electronice la nivelul pietei de gros au scazut, in 2012, cu 4,4% comparativ cu anul precedent, pana la 3,59 miliarde lei. In plus, veniturile din interconectarea cu alte retele publice fixe/mobile pentru servicii de tranzit si terminare a apelurilor la puncte fixe au ajuns la 546 milioane lei, in scadere cu 5% fata de anul precedent.

Pe de alta parte, veniturile obtinute din interconectarea cu alte retele publice fixe/mobile pentru servicii de tranzit si terminare a apelurilor la puncte mobile au scazut cu 10%, ajungand la 1,94 miliarde lei.

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru prima jumatate a acestui an a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2013, respectiv de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice care au inregistrat venituri in anul 2012.

ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei.

#comunicatii electronice, #servicii interconectare, #date ANCOM , #Stiri Internet