Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Evolutia mesajelor spam in trimestrul trei din 2013: In scadere cu 2,4 puncte procentuale

Evolutia mesajelor spam in trimestrul trei din 2013: In scadere cu 2,4 puncte procentuale


Procentul de mesaje spam din totalul traficului de e-mail a ajuns, in al treilea trimestru al anului, la 68,3%, in scadere cu 2,4 puncte procentuale fata de trimestrul al doilea.

De asemenea, proportia de mesaje spam cu caracter malware a crescut cu peste 1,5 ori. Majoritatea programelor malware distribuite prin e-mail au avut ca tinta datele de conectare ale utilizatorilor, parolele si datele financiare confidentiale, conform Kaspersky Lab.

In trimestrul al treilea al anului 2013, numarul de e-mailuri de tip phishing a crescut de trei ori, comparativ cu trimestrul anterior.

Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen a urcat in topul celor mai populare programe malware raspandite prin e-mail, ocupand primul loc in clasament. Acest malware este conceput pentru a arata ca o pagina html, ce apare ca un formular de inregistrare pentru servicii bancare on-line si este folosit de phisheri pentru a fura informatii financiare.

Evenimentele importante, folosite pentru distribuitia de programe malware

Al treilea trimestru al anului 2013 a fost plin de evenimente care au atras atentia publicului, precum nasterea copilului regal din Marea Britanie, cautarea lui Edward Snowden de catre FBI si accidentul feroviar din Spania.

Toate aceste stiri au fost folosite de infractori pentru a distribui programe malware. Link-urile cuprinse in aceste e-mailuri duceau catre site-uri compromise, care redirectionau utilizatorii catre o pagina cu unul dintre cele mai populare kit-uri de exploit-uri - Blackhole.

In luna octombrie, creatorul Blackhole, cunoscut sub numele de "Paunch", a fost arestat in Rusia. Cum va afecta acest lucru viitorul kit-ului ramane inca neclar, insa expertii Kaspersky Lab sugereaza ca ar putea duce la o scadere a numarului de e-mailuri cu "stiri" purtatoare de malware.

"In al treilea trimestru, am descoperit o serie foarte interesanta de e-mailuri trimise in masa, in care infractorii imitau un raspuns de la serviciul de suport tehnic al unui frunizor mare de programe antivirus", a spus Darya Gudkova, Head of Content Analysis & Research in cadrul Kaspersky Lab.

"Mesajul informa utilizatorul ca un fisier pe care l-ar fi trimis pentru analiza s-a dovedit a fi un malware. Asa-zisul "inginer pentru suport tehnic" atasa o "semnatura", pentru a dezinfecta computerul. In cazul in care utilizatorul deschidea atasamentul, ar fi descoperit un program malware detectat de Kaspersky Anti-Virus ca Email-Worm.Win32.NetSky.q", a adaugat Gudkova.

Putin schimbari in randul surselor de mesaje spam

In trimestrul al treilea al anului au fost inregistrate putine schimbari in ceea ce priveste tarile care sunt sursele importante de mesaje spam la nivel global.

Localizarea botnet-urilor pare a fi relativ stabila, sau cel putin exista o perioada de acalmie in relocarea activa a acestora. Asia este in continuare sursa principala de mesaje spam (56,51%). Aceasta este urmata in clasament de America de Nord (20,09%) si de Europa Occidentala (13,47%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1031 ori
Citeste mai multe despremesaje spam securitate informatica