Snowden dezvaluie documente secrete privind atacurile cibernetice din China

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 10:16
1444 citiri
Snowden dezvaluie documente secrete privind atacurile cibernetice din China

Edward Snowden, fostul consultant tehnic al CIA, aflat la originea dezvaluirilor programelor secrete de supraveghere electronica a comunicatiilor in SUA, poseda documente clasificate identificand tinte de pirataj la Hong Kong si China, relatateaza vineri South China Morning Post (SCMP).

Cotidianul din Hong Kong, citat de AFP, afirma ca a consultat un extras din dosarul detinut de Snowden in cursul interviului realizat cu el in metropola chineza unde s-a refugiat dupa 20 mai cand a transmis materialele explozive The Guardian si The Washington Post.

Este vorba de adrese IP (Internet Protocol, numarul de identificare al unui dispozitiv conectat) vizate si de data infractiunilor. SCMP nu a publicat aceste adrese si nici nu a identificat persoanele sau institutiile.

Potrivit ziarului, documentele arata daca o tranzactie este in curs sau pe cale de finalizare, ori sugereaza o rata de succes a tentativei infractionale cu 75%.

Tanarul de 29 de ani, care se afla la Hong Kong, a reaparut miercuri intr-un nou interviu pentru cotidianul SMCP, in care a afirmat ca doreste sa ramana pe teritoriul autonom chinez pentru a "combate guvernul american in instanta de judecata".

Fostul consultant al puternicei agentii de informatii americane NSA a evocat metodele americane de spionaj, precizand ca SUA au acces la "comunicatii a sute de mii de calculatoare" inclusiv in Hong Kong si China.

Beijingul a indicat joi ca "nu are nicio informatie de furnizat" cu privire la american.

Spionajul informatic este o sursa de disputa permanenta intre cele doua mari puteri ale planetei, iar tema a figurat la intalnirea de sambata trecuta intre presedintii american Barack Obama si chinez Xi Jinping, noteaza AFP.

#atacuri cibernetice China, #atacuri informatice Snowden SUA, #dovezi spionaj electronic Snowden , #Securitate IT