Japonia cere explicatii privind programul de spionaj cibernetic PRISM

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 09:31
1690 citiri
Japonia cere explicatii privind programul de spionaj cibernetic PRISM

Japonia a cerut explicatii Statelor Unite in urma aparitiei unor informatii potrivit carora ar fi fost spionata in cadrul programului PRISM al Agentiei Nationale de Securitate (NSA).

"In prezent, suntem in curs de a solicita confirmari adecvate" informatiilor difuzate duminica de cotidianul britanic The Guardian, a anuntat marti secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga, relateaza AFP.

Potrivit unor documente transmise acestei publicatii de catre fostul consultant american Edward Snowden, Japonia ar fi facut parte din randul celor 38 de "tinte" supravegheate de NSA, alaturi de Franta, Italia si Grecia. Aceste informatii au fost publicate de presa britanica, dupa aparitia unor dezvaluiri in saptamanalul german Der Spiegel, care a afirmat, sambata, ca NSA a spionat birouri ale Uniunii Europene (UE), la Bruxelles, si misiunea diplomatica a UE, la Washington.

"Ma abtin sa comentez in detaliu dialogul nostru diplomatic (cu Washingtonul), dar, desigur, suntem foarte interesati de acest caz", a continuat Suga.

Dezvaluirile cu privire la un presupus program de spionaj al NSA au provocat furia unor tari europene, mai ales a Germaniei si Frantei, in momentul in care UE si Statele Unite urmeaza teoretic sa lanseze negocieri importante in vederea semnarii unui acord de liber-schimb transatlantic.

Franta nu poate "accepta acest tip de comportament" care trebuie sa inceteze "imediat", a reactionat presedintele francez François Hollande, primul sef de stat care s-a exprimat categoric cu privire la suspiciunile de spionaj care planeaza asupra americanilor. "Deja avem suficiente elemente pentru a solicita explicatii", a adaugat el.

In Germania, un purtator de cuvant al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a apreciat ca Statele Unite vor trebui "sa restabileasca increderea" cu aliatii lor europeni. "Cred ca o discutie va avea loc in curand" intre presedintele american Barack Obama si cancelar pe aceasta tema, a precizat el.

La randul lor, Belgia, Grecia si Austria au cerut explicatii Washingtonului.

Reactia Japoniei, principalul aliat in regiune al Statelor Unite, cu care a semnat un tratat de aparare, pare moderata, in contextul in care premierul conservator Shinzo Abe face orice pentru a ameliora relatiile bilaterale, usor deteriorate pe parcursul a trei ani, in perioada 2009-2012, atunci cand Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stanga) se afla la putere.

Peste 47.000 de americani sunt mobilizati in Japonia.

#spionaj cibernetic SUA, #program spionaj PRISM Japonia, #relatii SUA Japonia, #Snowden spionaj informatic , #Securitate IT