Studiu: Problemele de securitate determina o treime dintre utilizatori sa evite serviciile de mobile banking

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 10:26
2267 citiri
Studiu: Problemele de securitate determina o treime dintre utilizatori sa evite serviciile de mobile banking

Aproape o treime dintre utilizatori considera ca accesarea serviciilor de plati online prin intermediul smartphone-urilor sau a tabletelor nu este sigura.

Acestia nu au incredere in securitatea dispozitivelor mobile in ceea ce priveste efectuarea cumparaturilor pe internet sau folosirea serviciilor de tip online banking, potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks,.

Magazinele, platformele de plati online si sistemele e-banking au simplificat multe operatiuni financiare. Acestea le ofera utilizatorilor posibilitatea sa isi plateasca facturile, sa cumpere obiecte greu de gasit si sa faca tranzactii prin cateva click-uri si fara a pierde timpul la ghisee aglomerate.

Online banking-ul, mai convenabil datorita tabletelor si smartphone-urilor

Utilizarea pe scara larga a smartphone-urilor si a tabletelor face online banking-ul si mai convenabil: portabilitatea si functionalitatea acestor gadget-uri implica faptul ca utilizatorii pot administra totul nu numai de acasa sau de la birou, ci de oriunde pot avea acces la internet sau de unde au semnal la telefon.

Nu toti proprietarii de smartphone-uri si de tablete inteleg beneficiile accesarii banilor in timp ce sunt pe drum si se pare ca multi ezita sa adopte tehnologia mobile banking.

In studiu se arata ca 33% dintre respondenti nu ar folosi un dispozitiv mobil pentru a face tranzactii online, precum plata pentru bunuri in magazinele online.

Android, cel mai folosit sistem de operare pentru terminale, cel mai frecvent atacat

Un procent ceva mai mic, dar totusi considerabil, de proprietari de smartphone-uri si tablete (31%) nu se simt confortabil cu utilizarea dispozitivelor lor pentru operatiuni de online banking. In plus, doar 23% dintre utilizatorii de smartphone-uri si 45% dintre utilizatorii de tablete sunt ingrijorati cu privire la introducerea de informatii financiare prin intermediul gadget-urilor.

Android este cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile mobil la nivel mondial si, prin urmare, este cel mai frecvent atacat de catre infractorii cibernetici, fapt firesc, tinand cont de faptul ca numarul mai mare de utilizatori atacati face mai usoara obtinerea de venituri ilegale pentru infractori. Potrivit datelor din piata de securitate, 99% din totalul de mostre de malware mobile existente sunt dezvoltate pentru Android.

In 2012, expertii in securitate au identificat 35.000 de mostre de malware pentru Android. In primele sase luni ale anului 2013 acest numar a crescut la peste 47.000.

Aceasta situatie i-a convins pe unii dintre utilizatori sa renunte la aceste dispozitive cu totul si sa le foloseasca cu atat mai putin pentru tranzactii financiare online - 11% dintre cei intervievati au declarat ca nu ar folosi sistemul Android din cauza acestui motiv.

Aplicatiile Android pentru operatiuni bancare online false, atacurile de tip phishing si atacurile malware dezvoltate pentru a intercepta datele utilizatorului prin intermediul tastaturii sunt unele dintre instrumentele malware cel mai frecvent utilizate pentru a ataca proprietarii de dispozitive care folosesc sistemul Android.

Insa, proprietarii de smartphone-uri si tablete nu pot fi invinovatiti pentru ca sunt excesiv de prudenti in ceea ce priveste utilizarea serviciilor financiare.

Cu toate acestea, in ciuda numarului tot mai mare de amenintari pentru Android, utilizatorii pot face plati de pe smartphone-uri sau tablete in conditii de siguranta, prin protejarea dispozitivelor lor cu ajutorul unei solutii de securitate de incredere.

#securitate online, #studiu securitate, #online banking, #securitate Android , #Plati online