WikiLeaks, sufocata financiar, relanseaza un apel la donatii

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 13:45
1677 citiri
WikiLeaks, sufocata financiar, relanseaza un apel la donatii

Organizatia WikiLeaks a lansat miercuri un apel la donatii pe un nou site internet pentru a evita blocajul financiar operat de Visa si Mastercard, potrivit unui comunicat difuzat miercuri, informeaza AFP.

"Pentru continuarea misiunilor, WikiLeaks trebuie sa ridice minimum un milion de euro imediat", se arata intr-un comunicat difuzat de Sunshine Press, agentia de comunicare a site-ului.

O asociatie franceza numita FFDN (Fondul de aparare a neutralitatii) a deschis pentru WikiLeaks un cont Carta Albastra unde sustinatorii pot depune donatii. Site-ul le cere donatorilor sa-l utilizeze inainte ca Visa/Mastercard sa incerce sa-l inchida si s-a declarat "pregatit sa combata" orice blocaj cu echipa sa de avocati.

"I-am invins in Islanda si vom proceda la fel in Franta daca trebuie (...) avocatii nostri sunt pregatiti", a afirmat, potrivit unui comunicat, fondatorul site-ului Julian Assange, refugiat la Londra in ambasada Ecuadorului pentru e evita extradarea in Suedia, unde este cautat pentru viol.

Avocatul Sveinn Andri Sveinsson a anuntat saptamana trecuta ca un tribunal islandez a ordonat Valitor, partenerul local al VISA si MasterCard, sa reia procesarea donatiilor catre WikiLeaks in decurs de doua saptamani sau va plati o amenda de ce 800.000 de coroane (aproximativ 6.000 de dolari) zilnic.

Un raport financiar al WikiLeaks publicat miercuri releva faptul ca veniturile organizatiei nu acopera cheltuielile: in 18 luni cheltuielile site-ului au scazut cu 21%.

Dupa ce a devenit cunoscuta la nivel international publicand documente secrete privind razboaiele din Irak si Afganistan si mii de telegrame secrete ale diplomatiei americane, WikiLeaks s-a confruntat cu tentativa Visa si MasterCard de blocare a conturilor internautilor. WikiLeaks apreciaza la "peste 20 milioane de dolari" pierderile suferite.

#apel donatii WikiLeaks, #donatii WikiLeaks, #procese WikiLeaks , #Wikileaks