SUA raman in sah: Politicienii nu reusesc sa ajunga la un acord privind "varful fiscal"

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:00
1482 citiri
SUA raman in sah: Politicienii nu reusesc sa ajunga la un acord privind "varful fiscal"

"Varful fiscal" ramane in prim planul politicii SUA, in contextul in care nu exista inca semne clare de progres in negocierile dintre democrati si republicani.

Presedintele Barack Obama si John Boehner, Presedintele Camerei Reprezentantilor, unde republicanii detin majoritatea, au avut o noua intalnire duminica, in care au continuat discutiile pe aceasta tema.

Ambele parti au refuzat sa faca declaratii cu privire la modul in care a decurs intalnirea, dar faptul ca cei doi lideri americani s-au intalnit personal este un semnal pozitiv pentru opinia publica, transmite Reuters.

Reactia pietelor financiare reflecta acest optimism moderat, acestea stabilizandu-se dupa ce in ultima perioada au avut de suferit din cauza unor fluctuatii mai accentuate.

Obama devine negociator dur, din mediator

Daca pana acum Obama si-a asumat un rol de conciliator in deciziile politice, pozitia sa din acest moment reflecta cat se poate de clar interesele democratilor.

"Barack Obama, marele mediator, a parasit cladirea", scrie The Economist intr-o analiza a acestei schimbari.

"Presedintele a adoptat in mod deliberat o strategie de a duce economia noastra pana la limita 'varfului fiscal'", a declarat republicanul John Boehner vineri, exprimandu-si frustrarea ca negocierile din ultima saptamana nu au progresat.

Republicanii incearca sa gaseasca solutii alternative la cresterea impozitelor pentru cei mai bogati 2% dintre americani.

Vicepresedintele Joe Biden a declarat insa ca o crestere a impozitelor "nu este negociabila; teoretic putem negocia cat de mult le crestem".

In plus, democratii considera ca au facut deja compromisuri prin taieri ale cheltuielilor bugetare cu sute de miliarde de dolari, facand reduceri inclusiv din programul Medicare, arata Financial Times.

In aceste conditii, tot mai multi republicani dau semne ca sunt gata sa cedeze.

In cazul in care nu se ajunge la un compromis pana la sfarsitul anului, taxele vor creste pentru toti cetatenii SUA, nu doar pentru cei instariti, iar Partidul Republican va fi invinovatit pentru aceasta evolutie.

Mai mult, cresterea taxelor, cuplata cu reducerea cheltuielilor bugetare, ameninta sa arunce tara din nou in recesiune, potrivit celor mai multi economisti.

Daca initial Obama propusese o crestere a impozitelor de la 35% la 39,6% pentru cei mai bogati americani, in prezent administratia democrata pare dispusa sa accepte un nivel de compromis - 37%.

Insa chiar daca se va ajunge la o solutie cu privire la "varful fiscal", republicanii si democratii vor trebui sa ajunga apoi la un acord cu privire la ridicarea pragului datoriei SUA.

Problemele celor doua partide in a ajunge la un acord pe acest subiect a provocat o criza in 2011, in urma careia ratingul SUA a fost redus.

#varf fiscal SUA, #negocieri varf fiscal, #Obama varf fiscal, #negocieri republicani democrati SUA, #criza economica SUA, #crestere impozite SUA , #USA