Americanii au obtinut arma laser si sunt gata sa o foloseasca

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 17:16
11591 citiri
Americanii au obtinut arma laser si sunt gata sa o foloseasca
Foto: Wikimedia

Dupa ani de zile in care au incercat sa obtina fara prea mare succes arme laser eficiente, cu munitie mai ieftina decat a celor clasice, iata ca americanii vor avea in cele din urma arma imaginata in urma cu decenii de autorii de romane SF.

"Avem tot ce ne trebuie pentru armele laser, tehnologia exista. Este doar o chestiune de dorinta si de timp pana cand vor aparea (in dotarea fortelor armate - n.red.) ", a explicat un reprezentant Lockheed Martin referindu-se la noua tehnica de lupta dezvoltata de producatorul american, citat de Defense News.

De ani buni, Pentagonul urmareste indeaproape telul de a folosi diverse surse de energie pe post de arme, iar, de aceasta data, Lockheed Martin pare sa fi gasit solutia.

Directorii companiei au precizat ca testele efectuate anul trecut cu arme laser de pana in 30 kW au dus la distrugerea cu acuratete a unor drone. Acest tip de arme poate fi folosit si la distrugerea unei rachete sau a motorului unui vehicul cu blindaj usor.

"Tehnologia exista de acum. Ea poate fi comprimata intr-un pachet cu caracteristici diverse privind marimea, puterea si forta termica ce poate fi montat fie pe o nava, fie pe un vehicul de teren sau pe o platforma aeriana", a explicat Paul Shattuck, directorul departamentului Directed Energy Systems.

Se pare ca armele laser in sine nu mai reprezinta o problema, ci mai degraba timpul pana cand acestea vor fi integrate pe diversele vehicule militare ale Statelor Unite.

"Am trecut de la problema de a avea aceste dispozitive la cea referitoare la cat de rapid le putem integra pe platformele existente", a spus si Daniel Miller, un alt director din cadrul Lockheed Martin.

In ultimii ani, cercetatorii companiei au avansat de la tehnologia laser la cea a laserului prin fibra, incurajati si de descoperirile facute in sectorul civil.

Aceasta presupune folosirea unui grup de dispozitive laser conectate intre ele ca un rack de servere si a caror putere ar urma sa fie concentrata in functie de tinta aleasa.

Pana la sfarsitul acestui an, Lockheed Martin vrea sa livreze armatei americane modelul Rely, o arma laser cu putere de 60 kW.

O tehnologie laser se afla deja in uz pe navele marinei americane, aceasta fiind dezvoltata in timpul razboaielor din Golf.

#arme laser, #armament nou SUA, #dotari armata SUA , #USA