Ungaria sprijina un efort comun al Uniunii Europene pentru sustinerea Europei de Est

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 13:47
2030 citiri
Ungaria sprijina un efort comun al Uniunii Europene pentru sustinerea Europei de Est

Ungaria vrea ca Uniunea Europeana (UE) sa acorde un pachet de sprijin de 180 miliarde euro pentru Europa de Est, ca sa ajute zona sa depaseasca criza si va sustine si o scurtare a timpului de asteptare pentru adoptarea euro, la un summit UE de duminica, scrie Reuters, citandu-l pe premierul ungar.

Premierul Ferenc Gyurcsany a mai declarat, la o conferinta de presa, ca bancile vest-europene ar trebui sa finanteze subsidiarele lor din est. "Trebuie sa consideram managementul crizei ca fiind o sarcina europeana comuna. Haideti sa nu vorbim doar despre o Europa unita, in conditiile in care putem culege de fapt roadele acesteia", a spus Gyurcsany.

Premierul ungar a afirmat ca Ungaria va propune la summitul informal de duminica al liderilor europeni ca bancile vest-europene, care au primit ajutoare de stat pe piata interna, sa fie obligate sa isi ajute subsidiarele din strainatate. Gyurcsnay a mai spus ca guvernele din Europa Centrala ar trebui sa acorde sprijin politic bancilor centrale, daca iau in considerare posibilitatea de a cere fonduri de la Banca Centrala Europeana (BCE).

"Ar trebui sa sprijinim fiecare efort al bancilor centrale nationale, in conditiile in care o cooperare mai stransa cu BCE ar putea aduce economiei suficient capital, nu numai in zona euro, ci si in afara acesteia", a declarat Gyurcsany.

Premierul ungar a reiterat cererea prezentata la inceputul saptamanii, dupa o reuniune cu presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, ca Uniunea Europeana sa ia in considerare posibilitatea de a scurta perioada de doi ani pe care un stat trebuie sa o petreaca in ERM-2 (Exchange Rate Mechanism), anticamera zonei euro, ce reprezinta testul de stabilitate al unei monede nationale inainte de adoptarea monedei unice.

"Haideti sa acceleram procesul de adoptare a euro", a spus Gyurcsany. "Daca o tara poate indeplini mai rapid criteriile necesare, de ce ar trebui sa stam in anticamera zonei euro doi ani?", a adaugat premierul ungar. O purtatoare de cuvant a guvernului a declarat pentru agentia de stiri MTI ca nu se asteapta ca la sfarsitul saptamanii sa fie luata vreo decizie in ceea ce priveste pachetul propus de Ungaria pentru sustinerea economiilor, a bancilor si a companiilor din regiune.

Purtatorul de cuvant David Daroczi a declarat ca reuniunea de duminica va lua in discutie propunerile statelor membre privind gestionarea crizei si ca premierul ungar vrea sa prezinte aceste propuneri pentru a lansa consultari. Pe de alta parte, miercuri, Polonia a cerut o abordare comuna cu alte tari din Europa Centrala si de Est pentru reguli mai flexibile in ceea ce priveste adoptarea euro, fapt considerat de unele dintre statele din regiune ca un posibil scut impotriva crizei globale.

Astfel, premierul polonez Donald Tusk a spus ca accentuarea turbulentelor economice reprezinta un argument in favoarea schimbarii unora dintre cerintele pentru adoptarea euro, comentariile fiind asemanatoare celor facute marti de Gyurcsany.

#criza, # ue, # ungaria , #Ungaria