Ungaria, pe urmele Greciei

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 00:18
2032 citiri
Ungaria, pe urmele Greciei

Economia Ungariei este intr-o situatie mai grava decat se astepta noul guvern, format de partidul Fidesz, iar tara are "sanse foarte mici" de a evita soarta Greciei, a afirmat vicepresedintele formatiunii politice, Lajos Kosa, citat de cotidianul local Portfolio, informeaza Mediafax.

In aceasta situatie, guvernul va fi nevoit sa pregateasca un plan de masuri pe termen scurt, de pana la doi ani, a afirmat intr-o conferinta Kósa, care ocupa si functia de primar al orasului Debrecen.

Partidul de centru-dreapta Fidesz a castigat alegerile parlamentare din Ungaria, obtinand o majoritate de doua treimi in legislativ si puterea de a amenda orice lege. Ungaria a fost condusa in precedentii opt ani de Partidul Socialist.

Fidesz a repetat in ultimele luni ca bugetul pentru 2010 este construit pe fundamente false, iar deficitul bugetar de 3,8% stabilit cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana nu este realist.

"Se pare ca scopul nostru actual este sa nu intram in incapacitate de plata; exista o sansa mica de a evita soarta Greciei, deoarece situatia este mult mai grava decat credeam", a spus Kósa in timpul unei conferinte pe tema dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii organizate de cotidianul Napi Gazdaság.

Exista un anumit sector administrativ in care nu exista fonduri pentru plata salariilor in luna iunie, a adaugat el. Fidesz va avea toate informatiile necesare pentru a lua o decizie la finalul saptamanii sau la inceputul saptamanii urmatoare, a spus oficialul.

"Acum ca se scufunda corabia trebuie sa luam masuri imediate cu orice pret. Nu putem implementa masuri anticriza generale, politicile economice trebuie sa se bazeze pe fundamente in intregime noi", considera el.

In viziunea vicepresedintelui Fidesz, situatia de urgenta ar putea forta guvernul "sa suspende provizoriu anumite prevederi economice constitutionale". In primul rand guvernul trebuie sa pregateasca un program economic pentru maxim doi ani, care ar putea fi urmat de unul pe termen lung.

"Intreaga politica economica trebuie reevaluata: sistemul trebuie revizuit pana la baza, inclusiv achizitiile publice si structura autoritatilor locale", a spus Kósa.

Ungaria a mers impotriva "cursului normal", a afirmat el, adaugand ca au avut succes in administrarea crizei acele state care au respins cerintele Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. "Exemplul Greciei ne arata ca Ungaria nu va fi lasata sa se prabuseasca, asa ca nota de plata a acestor masuri va fi sustinuta de Europa. Acestea sunt timpuri diferite", a concluzionat el.

Fidesz se asteapta ca deficitul bugetar al Ungariei sa ajunga la 5-6% in acest an, fata de tinta oficiala de 3,8%, din cauza cheltuielilor ascunse ale guvernului socialist. In 2009, deficitul bugetar a fost de 4% din PIB.

Comisia Europeana estimeaza ca datoria publica a Ungariei va ajunge la 79% din PIB in 2010, fiind cel mai indatorat stat membru al Uniunii din estul Europei. 

#criza, #grecia, #guvern, #ungaria , #Ungaria