Ungaria justifica atitudinea fata de imigranti: Incercam sa protejam granitele Europei!

Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 16:26
3067 citiri
Ungaria justifica atitudinea fata de imigranti: Incercam sa protejam granitele Europei!
Foto: Facebook/ UNHCR / S.Hoibak

Sute de imigranti cereau, marti, Budapestei sa le permita sa plece spre Germania, dupa ce autoritatile le-au interzis sa se imbarce in trenurile care porneau spre vestul Europei.

Multimea de imigranti striga "Libertate! Libertate!", "Lasati-ne sa trecem!" si "Germania! ONU!", generand conflicte cu politia locala.

Desi, luni, sute de imigranti pornisera deja sa ceara azil in Austria si Germania, ca intr-o schimbare radicala de politica, marti dimineata, politia locala a imprejmuit principala gara din Budapesta si a evacuat tabara de imigranti, impiedicandu-i pe acestia sa urce in trenuri, chiar daca aveau tichete valide.

Un lucru este, asadar, evident: nimeni nu vrea sa ramana in Ungaria, ci majoritatea prefera Germania ca destinatie, scrie EUObserver.

Legislatia europeana cere insa imigrantilor sa fie inregistrati la punctul de intrare in Uniunea Europeana si, daca sunt "prinsi" in alta tara, sa fie trimisi in tara "de intrare" pentru inregistrare.

Semnale contradictorii

Berlinul spunea saptamana trecuta ca va permite refugiatilor sa stea in tara, indiferent care este protocolul UE. Insa cancelarul german Angela Merkel le-a transmis autoritatilor maghiare sa inregistreze si sa proceseze cererile de azil, pentru a evita orice neintelegere.

Zoltan Kovacs, purtatorul de cuvant al guvernului maghiar, insa, nu a confirmat daca declaratiile facute de Angela Merkel au generat haosul de marti, dar a tinut sa precizeze ca "discursul cancelarului a lasat clar de inteles ca imigrantii nu pot calatori fara actele potrivite".

Chiar si premierul ungar, Viktor Orban, a anuntat ca se va deplasa la Bruxelles pentru a se intalni cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, pentru a clarifica situatia.

"Orice contradictie, orice neintelegere ce are potential de a agrava situatia, va fi discutata", a spus purtatorul de cuvand al guvernului din Ungaria, criticand voalat atitudinea Germaniei.

Vorbind despre Austria, acesta a adaugat ca Ungaria incearca sa protejeze granitele Europei. "Daca facem tot ce putem, suntem criticati pentru asta. Daca nu, Austria face ce face acum", a spus Kovacs facand referire la faptul ca Austria a reinstaurat controalele la granita cu Ungaria, tara aflata in spatiul de libera circulatie Schengen.

Austria a luat aceasta masura dupa ce politia a gasit un camion pe autostrada, aproape de Ungaria, cu 71 de cadavre. Anchetele au demonstrat ca era vorba despre refugiati si ca toti ar fi murit prin sufocare

Potrivit datelor oficiale, 150.400 de imigranti au intrat in Ungaria pana acum, in 2015, cifra reprezentand o triplare a recordului inregistrat in 2014, de 45.000 de imigranti.

Val de critici

Nu doar Austria a criticat Ungaria, ci intreaga Uniune Europeana, atunci cand a construit garduri electrice la granita cu Serbia.

Toate criticile vin dupa ce cancelarul austriac Werner Faymann a condamna decizia anterioara luata de Ungaria de a permite imigrantilor sa se urce in trenuri.

"Sa le permiti sa se imbarce pur si simplu in trenuri din Budapesta si sa-i vezi cum sunt dusi catre vecini (Austria - n.red.), asta nu e politica", spunea Faymann.

Orban si Weymann sunt singurii oficiali europeni care au refuzat sa ia parte la schema de preluare voluntara de refugiati, intocmita de Comisia Europeana. Dupa intalnirea cu Junker, premierul Orban se va intalni vineri si cu lideri din Cehia, Polonia si Slovacia, la Praga.

Acest mini-summit are rolul de a reitera opozitia liderului maghiar fata de planul de relocare al UE.

#criza imigranti, #refugiati Ungaria, #criza imigranti Ungaria , #Ungaria