Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei spune ca moneda euro este o ''greseala strategica''

Guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei spune ca moneda euro este o ''greseala strategica''


Statele membre ale Uniunii Europene, atat cele din interiorul zonei euro cat si cele din afara zonei unice, ar trebui sa recunoasca faptul ca moneda euro a fost o "greseala strategica", sustine Guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy intr-un editorial publicat in cotidianul Financial Times, preluat de Reuters.

Ungaria, tara care de la venirea la putere a lui Viktor Orban in 2010 a urmat un mix de politici economice neortodoxe, nu este parte a zonei euro si nu a stabilit inca o data tinta pentru aderare la moneda unica.

In opinia lui Gyorgy Matolcsy a venit timpul pentru Europa "sa caute o iesire din capcana euro".

"Exista o dogma daunatoare ca euro este urmatorul pas dnormal' spre unificarea Europei Occidentale. Insa moneda unica europeana nu a fost normala deloc, pentru ca aproape niciuna din conditiile preliminare nu a fost indeplinita", sustine guvernatorul NBH.

"La doua decenii de la lansarea euro, majoritatea pilonilor necesari pentru succesul global al monedei unice: un stat comun, un buget care sa acopere cel putin 15-20% din Produsul Intern Brut al zonei euro, un ministru de Finante al zonei euro si un Minister de resort; lipsesc in continuare", a adaugat oficialul ungar.

Matolcsy, care l-a inceputul acestui an a fost reconfirmat in functie pentru un al doilea mandat de sase ani in fruntea NBH, a apreciat ca statelor membre ar trebui sa li se permita sa paraseasca zona euro in urmatoarele decenii iar cele care vor dori sa ramana a trebui sa puna la punct "o moneda globala mai sustenabila".

De asemenea, Matolcsy a spus ca Tratatul de la Maastricht, care stabileste conditiile pentru aderarea la zona euro, inclusiv cea cu privire la mentinerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Inter Brut, ar trebui rescris.

Ungaria a reusit sa mentina deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. In plus, guvernul condus de Viktor Orban a reusit sa modifice treptat programul de imprumuturi spre obligatiunile denominate in forinti, in ideea de a-si reduce dependenta de obligatiuni le in valuta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3023 ori
Citeste mai multe despreUngaria euro greseala strategica