ZONA EURO, LABIRINTUL FARA IESIRE: Odata intrat, nu mai poti iesi!

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 12:20
2949 citiri
ZONA EURO, LABIRINTUL FARA IESIRE: Odata intrat, nu mai poti iesi!

"Niciun membru al zonei euro nu poate parasi regiunea", a atras atentia Comisia Europeana, dupa ce Germania si Olanda au sugerat public pentru prima data ca o astfel de miscare ar trebui sa fie luata in considerare, avand in vedere situatia dificila cu care se confrunta Grecia.

Expulzarea, insa nu retragerea, poate fi luata in considerare, spun oficialii germani.

Un studiu realizat in 2009 de BCE arata ca retragerea voluntara a unui membru din zona euro nu este posibila.

Ca un raspuns pentru Germania si Olanda care sugerasera ca tarile care nu adera si la disciplina bugetara stricta sa fie nevoita sa paraseasca zona euro, purtatorul de cuvant al UE, Amadeu Altafaj Tardio, a precizat ca nu poate fi luat in discutie subiectul izgonirii Greciei din zona euro.

“Nici iesirea din zona euro, nici expulzarea unui stat din regiune nu sunt posibile potrivit tratatului din Lisabona care spune ca participarea la zona euro este irevocabila”, a adaugat acesta.

In cursul zilei de ieri, prim-ministrul olandez impreuna cu ministrii de Finante, de Externe si de Economie au propus numirea unui comisar european, special desemnat, care sa aiba puterea de a se ocupa de economia statelor membre puternic indatorate si de a putea sa expulzeze statele slabe din euro.

In aceeasi zi, ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble a precizat ca poporul grec trebuie sa decida daca isi doreste sa ramana membru ai Uniunii Monetare.

“Am inteles ca exista o rezistenta in randul populatiei grecesti la masurile de austeritate. In cele din urma, Grecia este cea care va decide daca poate sau nu sa indeplineasca conditiile necesare pentru calitatea de membru al zonei euro”, a mai subliniat acesta.

In ciuda insistentelor Comisiei, retragerea sau expulzarea din zona euro nu este posibila.

Tratatul de la Lisabona a introdus o clauza de iesire din Uniunea Europeana.

“Orice stat membru poate decide sa se retraga din UE, in conformitate cu normele sale constitutionale”, se precizeaza in Tratat.

In 2009, BCE a elaborat un document care examineaza aspectele jurudice legate de moneda euro si de iesirea din UE.

Potrivit acestuia, iesirea unui stat din zona euro este posibila daca statul membru in cauza alege iesirea totala din UE.

“Ieisirea unui stat membru din Uniunea Monetara Europeana, fara o retragere in paralel din UE ar fi imposibila din acest punct de vedere”, se constata in documentul elaborat acum doi ani de BCE.

Exista insa o nuanta usoara la intrebarea daca o tara poate fi data afara impotriva vointei sale. BCE mentioneaza ca acest lucru este imposibil.

Prin urmare, Grecia este "condamnata" sa ramana in zona euro si sa se ridice la nivelul asteptarilor. In cazul in care poporul elen considera ca nu face fata, Grecia poate alege iesirea totala din Uniunea Europeana. Ramane, insa, intrebarea: Se va crea un precedent?

#retragere stat ue, #iesire stat zona euro, #zona euro, #grecia, #ue, #expulzare stat zona euro , #UE