UE va ingheta activele a 18 oficiali ucraineni

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 14:54
1153 citiri
UE va ingheta activele a 18 oficiali ucraineni

Uniunea Europeana va ingheta incepand de joi activele a 18 oficiali ucraineni implicati in violentele ce au avut loc la Kiev in luna februarie, au anuntat miercuri surse diplomatice, citate de AFP.

Lista cu cei 18 oficiali ucraineni urmeaza sa fie publicata joi in Jurnalul oficial al UE, chiar inaintea summitului extraordinar european consacrat crizei ucrainene ce se va desfasura la Bruxelles, conform acelorasi surse.

Astfel, UE si-a concretizat decizia adoptata la 20 februarie de ministrii europeni de externe privind aplicarea de 'sanctiuni punctuale' fata de cei 'responsabili de incalcarea drepturilor omului, violente si utilizarea excesiva a fortei', dupa confruntarile care au facut mai mult de 60 de morti la Kiev.

Intr-o prima etapa, aceste sanctiuni nu includ decat inghetarea activelor si nu prevad interdictie de calatorie in spatiul UE, asa cum se estima initial.

Lista europeana l-ar putea include si pe presedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici, a indicat o sursa diplomatica.

Elvetia a decis deja inghetarea de la 28 februarie a activelor lui Viktor Ianukovici si ale altor 19 oficiali ai fostului regim de la Kiev, intre care ministri si fiul fostului presedinte, Aleksandr Ianukovici, a carui avere este estimata la peste 500 milioane de dolari si care detine in Elvetia o societate comerciala specializata in vanzarea de carbune ucrainean.

UE a amenintat, de asemenea, cu 'sanctiuni punctuale' oficiali rusi, daca 'masuri rapide si concrete pentru detensionarea' situatiei nu vor fi luate in Crimeea, inainte de summitul european de joi.

#active oficiali ucraineni, #inghetare active ucraineni, #active Viktor Ianukovici , #UE