UE va avea o noua agentie pentru gestionarea sistemelor informatice

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 17:10
2789 citiri
UE va avea o noua agentie pentru gestionarea sistemelor informatice

Inaugurarea noii agentii, pentru gestionarea sistemelor informatice la scara larga, va avea loc joi, la Talinn, in Estonia, in prezenta comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Principala sa sarcina va consta in asigurarea functionarii Sistemului de Informatii privind Vizele (VIS) si a sistemului Eurodac 24 de ore din 24, sapte zile din sapte. Agentia urmeaza sa devina complet operationala in decembrie 2012.

"Asteptarile sunt ridicate, iar sarcinile sunt multiple", declarat comisarul Cecilia Malmstrom. "Aceasta agentie trebuie sa devina rapid centrul de excelenta pe care ni-l dorim cu totii, capabil sa identifice cele mai promitatoare evolutii tehnologice si modalitatile de aplicare a acestora si sa asigure o cooperare stransa cu partile interesate."

Incepand din 2013, agentia va gestiona si Sistemul de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II). In plus, aceasta va fi responsabila de aspectele legate de securitatea acestor sisteme, de anumite aspecte legate de infrastructura de comunicatii si de diverse activitati cum ar fi monitorizarea, raportarea, intocmirea de statistici si organizarea de cursuri pentru autoritatile nationale.

Un alt obiectiv-cheie al agentiei, deosebit de important in contextul actualei crize economice, va fi cautarea activa si propunerea de solutii eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru totalitatea operatiunilor pe care le desfasoara.

Dupa perioada de inceput, agentia va dobandi treptat tot mai multe competente si know-how, pentru a deveni in cele din urma un centru de excelenta pentru dezvoltarea si gestionarea sistemelor informatice in banda larga in spatiul de libertate, securitate si justitie, asigurand folosirea celor mai bune procese si tehnologii disponibile.

Este posibil ca, in viitor, agentia sa fie invitata sa dezvolte si, mai apoi, sa gestioneze alte sisteme informatice in acest domeniu de politica.

#Uniunea Europeana sistem informatic, #Uniunea Europeana informatii Schengen, #UE sistem informatic , #UE