UE nu ne-a pus inca sub lupa

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 11:50
928 citiri
UE nu ne-a pus inca sub lupa

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat marti ca pana in prezent Comisia Europeana nu a pus problema trimiterii unei echipe de inspectie in Romania pentru monitorizarea cheltuirii fondurilor europene, asa cum ceruse PE.

"Sunt o serie de neclaritati in legatura cu acest aspect, deocamdata Guvernul din Romania nu a primit o solicitare in acest sens sau nu s-a pus problema unei echipe de inspectie", a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu, potrivit Newsin.

Parlamentul European a decis saptamana trecuta sa ceara Comisiei Europene sa redacteze pana la 15 iulie un raport special privind gestiunea si controlul fondurilor UE in Romania, "in lumina ultimelor regrese in ceea ce priveste lupta anticoruptie".

Este pentru prima data cand gestionarea fondurilor UE este pusa in legatura cu combaterea coruptiei.

Parlamentul a fost, de asemenea, de parere ca "aderarea Romaniei si Bulgariei nu a fost tratata de Comisie cu seriozitatea necesara si ca declaratiile privind stadiul de pregatire al celor doua tari candidate au indus in eroare.

PE si-a exprimat regretul ca dezinformarea a dus la actuala situatie prin care fonduri de coeziune au fost acordate unor state membre cu sisteme administrative si legale disfunctionale".

Europarlamentarii au criticat dur Comisia pentru ca ar fi "ignorat criteriile de la Copenhaga" si ar fi indus in eroare opinia publica si Parlamentul privind stadiul de pregatire al acestor state membre, ceea ce este in detrimentul reputatiei UE si al dezvoltarii lor sustinute.

Legislativul european ridica semne de intrebare si in ceea ce priveste mecanismul de cooperare si verificare prin care este monitorizata reforma justitiei si lupta anticoruptie din Romania si Bulgaria, atragand atentia ca eforturile directiilor care se ocupa de acest dosar sub conducerea Secretariatului General al Comisiei sunt "inadecvate", asteptand o mai buna coordonare si o includere sistematica a tuturor evaluarilor CE, precum si includerea unor "criterii care sa cuantifice progresele".

De altfel, europarlamentarul PSD, Adrian Severin, a sustinut luni ca memorandumul Comisiei Europene privind imprumutul de cinci miliarde de euro pentru sustinerea balantei de plati, care trebuie aprobat de Consiliul European, este conditionat de progresele in domeniul anticoruptiei.

Memorandumul trebuie aprobat de Consiliu, cel mai probabil in prima sedinta, insa este conditionat de progresul pe care Romania il va inregistra in domeniul justitiei, a spus Severin.

Potrivit lui, progresul "nu se poate masura cu metrul, kilogramul sau cu minutul de emisiune de stiri in care este aratat cel care este luat de acasa, noaptea, cu catuse".

Europarlamentarul PSD a mai spus ca astfel "intelege" o Comisie Europeana "de dreapta" sa trateze Romania, o tara membra a Uniunii Europene, in conditiile in care Italia este tratata diferit desi, a subliniat Severin, Italia este un stat "unde administratia nu exista", in care "justitia este corupta" si in care "pe strazi patruleaza garzi personale". 

#fonduri, #reforma, #ue , #UE