UE finanteaza constructia unui pod peste Prut

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 08:00
1231 citiri
UE finanteaza constructia unui pod peste Prut
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca

Comisia Europeana a acceptat finantarea constructiei podului rutier Iasi-Ungheni in vederea interconectarii Republicii Moldova la reteaua transeuropeana de transport, a declarat luni premierul de la Chisinau, Iurie Leanca, in cadrul unei intrevederi cu ministrul Transporturilor din Romania, Ramona Manescu.

Leanca a precizat ca a fost informat despre aceasta printr-o scrisoare semnata de vicepresedintele Comisiei Europene Siim Kallas, comisar pentru Transporturi, potrivit unui comunicat al guvernului de la Chisinau.

"Tot ce inseamna interconectare intre Romania si Republica Moldova este, de fapt, conectare la Uniunea Europeana si acest lucru este prioritar pentru noi", a subliniat seful Executivului de la Chisinau.

In acest context, s-a vorbit despre modernizarea caii ferate, inclusiv constructia segmentului cu ecartament european Ungheni-Chisinau. Pentru o perioada scurta de timp se opteaza pentru constructia unui segment de zece kilometri de cale ferata larga catre gara Nicolina din Iasi, fapt ce va permite si reducerea duratei calatoriei.

Bucurestiul va oferi sprijin pentru mai multe proiecte din Republica Moldova

La randul sau, ministrul roman al Transporturilor, a spus ca Bucurestiul va oferi sprijin Moldovei pentru modernizarea caii ferate si este interesat sa inceapa proiecte ce vizeaza construirea podurilor peste raul Prut, care au fost distruse in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, si interconectarea Republicii Moldova la retelele transeuropene de transport. Oficialul roman a mai afirmat ca Bucurestiul este gata sa ofere Chisinaului asistenta tehnica pentru armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana.

Partile au convenit sa intensifice cooperarea bilaterala pentru a creste gradul de asimilare a fondurilor europene pentru infrastructura de transport si sa organizeze reuniuni bilaterale la nivel de experti pentru a avansa in proiectele in domeniu.

La 27 noiembrie, Iurie Leanca a semnat o Dispozitie prin care a fost creat Grupul de lucru din partea Republicii Moldova, care se va concentra asupra proiectelor comune de infrastructura, prin promovarea constructiei podurilor peste raul Prut. Partile au convenit ca prima reuniune la nivel de experti sa aiba loc in prima jumatate a lunii ianuarie, la Bucuresti.

#pod Prut, #acord Iurie Leanca, #proiecte infrastructura Republica Moldova , #UE