UE a amendat grupurile E.ON si GDF Suez cu 553 milioane euro fiecare

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 13:26
1493 citiri
UE a amendat grupurile E.ON si GDF Suez cu 553 milioane euro fiecare

Comisia Europeana (CE) a amendat miercuri cu suma de 553 milioane euro fiecare grupurile GDF Suez din Franta si E.ON din Germania pentru impartirea pietelor de gaze naturale din cele doua state, incalcand astfel legislatia europeana anti-cartel, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Infractiunea denuntata de autoritatea europeana a concurentei are legatura cu livrarile de gaze naturale prin gazoductul MEGAL, a anuntat CE intr-un comunicat.

In 1975, compania Ruhrgas AG (denumita momentan EON Ruhrgas, filiala a E.ON) si GDF (momentan denumita GDF Suez) au decis sa construiasca impreuna aceasta conducta de gaze naturale ce traverseaza statul german, pentru a importa gaze naturale ruse in Germania si Franta.

Cele doua companii s-au pus de acord sa nu concureze una cu alta pe pietele interne.

Acest acord de impartire a pietelor, mentinut pana la sfarsitul anului 2005 "a permis E.ON si GDF sa isi mentina pozitiile solide pe pietele gazelor naturale din Franta si Germania in momentul liberalizarii acestora", in anul 2000, a subliniat Comisia.

"Companiile au privat astfel in mod deliberat consumatorii de gaze din Franta si Germania de avantajele directivei europene din 1998, privind sporirea concurentei si extinderea numarului de optiuni pentru clienti", a continuat Comisia.

Furnizorul francez de gaze naturale Gaz de France a fuzionat in 2008 cu grupul Suez, pentru a da nastere gigantului GDF Suez, care este cea mai mare companie de utilitati la nivel european, din punct de vedere al capitalizarii, depasind grupurile EDF si E.ON.

E.ON a afisat un profit operational de 3,1 miliarde euro in primul trimestru din 2009, in timp ce GDF Suez a realizat castiguri inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 5,3 miliarde euro, in aceeasi perioada. 

#furnizori, # CE, # profit, # companii , #UE