S&P ameninta tarile din zona euro cu reducerea ratingului

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:45
1026 citiri
S&P ameninta tarile din zona euro cu reducerea ratingului

Standard & Poor's (S&P) a avertizat miercuri ca ratingule de credit ale statelor din zona euro ar putea fi reduse daca "zone mari" din blocul monetar vor intra anul viitor intr-o noua runda de recesiune.

David Beers, directorul general al diviziei de ratinguri de tara din cadrul S&P, a afirmat totodata ca anticipeaza un compromis intre Banca Centrala Europeana si guvernele din zona euro in privinta rezolvarii crizei datoriilor de stat.

"Din moment ce risca atat de mult, ar trebui sa ne asteptam ca autoritatile monetare din zona euro si autoritatile nationale ar putea sa gaseasca un soi de compromis, un echilibru intre masuri substantiale la nivel guvernamental si actiuni mai agresive din partea BCE, pentru a combate o noua depresiune economica", a aratat Beers intr-un discurs sustinut miercuri la Dublin.

Astfel de masuri ar presupune o mai stransa coordonare a actiunilor si un angajament politic solid la nivelul zonei euro si la nivelul UE, a adaugat el.

Directorul S&P a avertizat insa ca intrarea unor "zone mari" din zona euro in recesiune ar putea fi greu de evitat daca randamentele obligatiunilor de stat raman la niveluri ridicate, iar activele bancilor continua sa se reduca.

"Dinamica financiara dezlantuita de criza de incredere aflata in desfasurare a ridicat riscul unei noi recesiuni in mai multe tari din zona euro, care ar putea pune presiuni suplimentare pe ratinguri", a spus el.

Beers este principalul coordonator din spatele deciziei istorice a S&P de la inceputul lunii august de a reduce ratingul Statelor Unite de la nivelul de top AAA.

#Standard Poors rating tari euro, #recesiune reducere rating , #UE