Basescu bate cu pumnul in masa Olandei: Respectati tratatul Schengen!

Vineri, 02 Martie 2012, ora 13:40
3403 citiri
Basescu bate cu pumnul in masa Olandei: Respectati tratatul Schengen!

Presedintele Traian Basescu a facut declaratii de presa, in cadrul intalnirii de la Bruxelles:

Schengen

A fost discutata problema Schengen si este prima data cand se acorda un termen pentru luarea deciziei. Daca s-a intamplat ceva pozitiv, a fost ca s-a stabilit prin hotararea consiliului o data, un moment pana la care statele membre trebuie sa ia decizia. Asta am vrut si noi si Bulgaria sa obtinem, ca Olanda sa nu mai ceara si un al treilea raport. Acum vedem daca Olanda se va tine de cuvant. Singura conditionare care a ramas valabila din partea olandeza a fost cea legata de urmatorul raport MCV.

Ce ii cerem Olandei este sa respecte tratatul de aderare. Deocamdata Olanda face un abuz legat de un stat membru. Nu avem in conditiile de aderare la spatiul Schengen conditia MCV. MCV-ul este un alt mecanism destinat justitiei si nu securizarii frontierelor.

Eu am atentionat ca este extrem de important ca pe 13 martie, cand se va dezbate cazul site-ului unui partid aflat la guvernare in Olanda, Parlamentul European sa aiba o rezolutie extrem de severa. Altfel, ocazionat de masurile de austeritate adoptate de mai toate tarile, riscam sa incurajam avansul partidelor extremiste in guvernele Uniunii Europene si daca vor mai fi cateva guverne ca PVV din Olnada, ne vom intreba ce se va alege de Uniunea Europeana.

Portul recunoscut ca principala poarta de intrare a drogurilor in Uniunea Europeana este Rotterdam si nu Constanta.

Siria

Au avut loc discutii pe situatia din Siria, a existat inclusiv propunerea de a ne retrage toti ambasadele, insa nu a fost adoptata.

Romania a avut obiectii la o asemenea propunere plecand de la realitatea ca 11.000 de romani s-au aflat sau se afla in Siria. Noi am inceput deja evacuarile celor care solicta acest lucru. Pe de alta parte, Romania a sustinut condamnarea severa a regimului de la Damasc pentru crimele din Siria. Cei responsabili de masacru vor trebui sa raspunda in fata legii internationale.

Tratatul fiscal

Noi consideram un succes faptul ca Romania este parte la acest tratat, ca am fost printre cei care au reactionat cel mai aspru la varianta lui initiala si obiectivul nostru a fost sa fim parte din simplul motiv ca in cadrul acestui tratat, integrarea la zona euro va fi mai usoara. Eu sustin ca trebuie ratificat foarte rapid. Daca tot soiul de economisti obisnuiti sa isi dea cu parerea, desi sunt mai degraba contabili, vor continua sa nege acest tratat, eu sunt impacat ca mi-am facut datoria.

Presedintele Traian Basescu a semnat vineri tratatul fiscal, in cadrul reuniunii de la Bruxelles, a Consiliului European de primavara.

25 de state din cele 27 au semnat acest document, exceptie facand Cehia si Marea Britanie.

Business24 va prezinta principalele declaratii ale liderilor europeni, la semnarea tratatului fiscal:

Jose Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene

"Stabilitatea este o conditie pentru cresterea economica, miza este chiar credibilitatea Europei. Semnarea tratatului nu doar de catre statele zonei euro, ci si de cele din afara acestei zone, reprezinta o declaratie politica foarte importanta legata de rezistenta monedei noastre pentru ca euro nu este moneda unora, este moneda Uniunii Europene.

Cat despre profetiile negative legate de moneda unica, acest acord indica ireversibilitatea monedei euro si a integrarii europene.

Acest tratat reprezinta insasi cultura stabilitatii financiare, esentiala pentru o uniune economica adevarata".

Masurile pe care le prevede tratatul fiscal, precum stabilirea unui deficit structural maxim de minus 0,5% din PIB sau conditia ca tarile sa nu depaseasca o datorie publica de 60% din PIB vor fi incluse in Constitutie in acest an si vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013.

In cadrul acestei reuniuni, liderii Uniunii Europene au mai decis amanarea luarii unei decizii in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen pentru septembrie. De asemenea, reprezentantii Uniunii Europene au acordat Serbiei statutul de candidat la aderarea la UE si au decis acordarea unei sume mai mici Greciei pentru restructurarea datoriilor catre creditorii privati, deoarece tara nu si-a respectat angajamentele.

#semnare tratat fiscal, #Traian Basescu tratat fiscal , #UE