Protejarea bancilor, centrul planului de reforma al premierului Cameron pentru tratatul UE

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 09:47
1200 citiri
Protejarea bancilor, centrul planului de reforma al premierului Cameron pentru tratatul UE

Protejarea centrului financiar londonez va fi baza planului premierului David Cameron in privinta reformarii Tratatului Lisabona, afirma ministrul de Finante George Osborne, care considera ca in lipsa schimbarilor tarile non-euro vor trebui sa opteze intre adoptarea monedei unice si iesirea din UE.

Osborne a transmis, la o conferinta de la Londra, un avertisment ferm ca Marea Britanie va parasi blocul comunitar daca nu vor fi convenite schimbari de amploare, intr-unul din cele mai importante discursuri ale sale pe tema Europei, relateaza The Guardian.

El a spus ca tratatul de la Lisabona trebuie modificat pentru a preveni ca statele din zona euro sa impuna Marii Britanii legislatia in domeniul serviciilor financiare.

Pentru ca mesajul sau sa fie receptat de partenerii din UE, Osborne a avertizat ca esecul modificarii legislatiei ar determina Marea Britanie sa iasa din Uniune, intrucat ar trebui sa aleaga intre un exit si intrarea in zona euro.

"Consider ca nu este in interesul nimanui ca Marea Britanie sa ajunga in situatia de a opta intre aderarea la euro si iesirea din UE. Nu dorim sa intram in zona euro", a afirmat ministrul la conferinta organizata de institutul de cercetari Open Europe.

Osborne a aratat ca din 2016 zona euro va avea suficiente voturi, conform tratatului de la Lisabona, pentru a aproba reglementari destinate serviciilor financiare care sa fie aplicate la nivelul intregii UE, inclusiv in cele 10 state membre din afara uniunii monetare.

Avertizand ca grupul euro a inceput deja sa discute, privat, directive UE, ministrul a spus ca daca tarile non-euro nu isi vor putea proteja interesele colective, atunci vor fi nevoite sa opteze intre adoptarea monedei unice, ceea ce Marea Britanie nu doreste, si iesirea din Uniune.

"Europa are nevoie urgenta de reforma economice. Integrarea zonei euro este necesara, pentru supravietuirea monedei unice, dar protejarea legala a drepturilor membrilor din afara uniunii monetare este absolut necesara, pentru a mentine piata unica si a face posibil ca Marea Britanie sa ramana in UE.

Osborne a continuat spunand ca statele membre favorabile unei abordari economice liberale trebuie sa aiba posibilitatea sa o promoveze la fel cum cei cu o viziune diferita vor sa introduca taxa pe tranzactiile financiare.

"Daca unora le este permisa o cooperare mai stransa pentru adoptarea unor idei costisitoare si distrugatoare de locuri de munca, cum este taxa pe tranzactiile financiare, de ce sa nu ne gandim si la idei de creare de locuri de munca", s-a intrebat Osborne.

El a mai spus ca este clar ce vrea poporul britanic si anume refuzul ideii ca UE trebuie luata asa cum este, ca trebuie sa existe o singura masura pentru toata lumea, ca schimbarea este imposibila, iar reforma este condamnata.

#reforma David Cameron, #program banci David Cameron, #banci tari euro , #UE