Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Previziunile CE confirma redresarea economiei UE

Previziunile CE confirma redresarea economiei UE

Redresarea economiei Uniunii Europene (UE) este confirmata si de previziunile Comisiei Europene (CE) pentru perioada 2011 - 2012, care preconizeaza ca PIB-ul va creste cu aproximativ 1,75% in 2011 si cu aproape 2% in 2012, transmite NewsIn.

Inflatia creste, totusi, intr-un ritm mai rapid, reflectand cresterea preturilor produselor de baza. Se preconizeaza ca inflatia globala va atinge o medie de aproape 3% in UE si 2,5% in zona euro in acest an, pentru ca in 2012 sa scada la aproximativ 2% si, respectiv, 1,75%, potrivit CE.

Intre timp, se estimeaza ca se vor ameliora usor conditiile de pe piata muncii, in perioada 2011-2012. Se prevede ca rata somajului va scadea cu o jumatate de punct procentual, ajungand la putin peste 9% si la 9,75 % in UE si, respectiv, in zona euro pana in 2012. Consolidarea bugetara inregistreaza progrese, deficitul public tinzand sa scada la aproximativ 3,75% din PIB pana in 2012.

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a declarat: "Principalul mesaj al previziunilor noastre este ca redresarea economica a Europei este solida si continua in ciuda unor evenimente perturbatoare si tensiuni externe de data recenta de pe piata datoriilor suverane. Deficitele publice sunt clar in scadere.

Este crucial in momentul de fata sa se consolideze aceste tendinte de crestere si de consolidare si sa se asigure de asemenea rezultate concrete in termeni de locuri de munca mai numeroase si mai bune.


Pentru realizarea acestui lucru este nevoie de o consolidare bugetara continua si de o punere in aplicare ferma a reformelor structurale pentru crearea de locuri de munca si ameliorarea competitivitatii economiilor noastre."

Imaginea de ansamblu mascheaza diferentele pronuntate existente intre evolutiile de la nivelul statelor membre. Unele tari, in special Germania, dar si unele economii de mai mici dimensiuni, orientate catre export, au inregistrat o relansare puternica a activitatii, in timp ce altele, mai ales unele tari periferice, raman in urma.


Se asteapta ca ritmul redresarii economice in UE sa inregistreze in continuare diferente, sustine Comisia Europeana.

Finantele publice au inceput sa se amelioreze anul trecut.


Datorita cresterii mai intense si a incheierii perioadei de aplicare a masurilor temporare de stimulare, se preconizeaza ca deficitul public general in UE va scadea de la aproximativ 6,5% din PIB in 2010 la aproximativ 4,75% in 2011 si la 3,75% in 2012, urmand un parcurs similar, in linii mari, insa la un nivel ceva mai scazut, pentru zona euro.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1136 ori