Presedintele ceh: Uniunea bancara, un "nonsens"

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 09:02
1090 citiri
Presedintele ceh: Uniunea bancara, un "nonsens"

Presedintele ceh Vaclav Klaus a criticat sever luni ideea de uniune bancara in interiorul UE, calificand-o un "nonsens" si estimand ca scopul ei este de a limita puterile bancilor centrale.

"Uniunea bancara este un nonsens. Obiectivul ei unic este de a obtine o schimbare a status quo-ului in toate domeniile", a declarat Klaus, citat de agentia CTK.

Potrivit lui Klaus, uniunea bancara nu va fi decat un nou canal de transferuri financiare in interiorul UE.

"In plus, este vorba despre transferuri lipsite de orice decizie politica clara si care scapa de orice supraveghere publica", a insistat Klaus.

Fost economist liberal cunoscut pentru euroscepticismul sau, Klaus s-a exprimat la un seminar economic organizat la Praga.

"Sunt absolut sigur ca scopul uniunii bancare este de a limita competentele bancilor centrale" a declarat la randul sau Vladimir Tomsik, viceguvernator al Bancii centrale cehe (CNB).

Potrivit lui Tomsik, supervizarea bancara si uniunea bancara risca sa submineze stabilitatea financiara si sanatatea bancilor cehe.

La randul sau, primul ministru ceh Petr Necas a amenintat recent ca va bloca punerea in aplicare a supervizarii bancare, inclusiv parti ale proiectului ce ar putea, in opinia sa, sa submineze stabilitatea pietei bancare cehe.

Aproximativ 95% din sectorul bancar ceh este controlat de banci straine, dintre care Societe Generale (Komercni Banka), Erste Group (Ceska Sporitelna) si KBC (CSOB), aminteste AFP.

Membru al UE din 2004, Republica Ceha este reticenta sa fixeze o data pentru a intra in zona euro. Necas a asigurat de mai multe ori ca nicio data nu va fi stabilita inainte de expirarea mandatului guvernului sau in 2014. Potrivit lui Necas, Praga nu va adopta moneda euro inainte de opt sau zece ani.

#Uniunea Bancara Vaclav Klaus , #UE