Polonia sprijina eforturile salvarii zonei euro

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 17:51
1098 citiri
Polonia sprijina eforturile salvarii zonei euro

Polonia va sprijini eforturile necesare pentru a salva zona euro, a declarat marti premierul polonez Donald Tusk.

"Polonia a decis nu numai sa nu contracareze, ci, dimpotriva, sa sprijine toate eforturile necesare accelerarii salvarii zonei euro, pentru ca acesta este obiectivul suprem", a declarat Donald Tusk jurnalistilor.

"Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui nou tratat, ceea ce noi preferam, sau printr-un acord international, care pare mai putin avantajos dar, in schimb, mai rapid. Este important sa se recastige credibilitatea zonei euro", a adaugat premierul polonez.

Donald Tusk a subliniat totodata faptul ca noile solutii "nu trebuie sa excluda tarile din afara zonei euro care doresc sa participe la acest proces".

Polonia nu face parte din zona euro, dar estimeaza ca in 2015 va fi gata sa adere "eventual" la aceasta.

"Dorim sa aderam la zona euro, dar numai atunci cand aceasta va fi restabilita in mod convingator", a reiterat marti ministrul polonez al finantelor, Jacek Rostowski.

Potrivit premierului Tusk, rezultatele intrevederii de luni dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy 'sunt in conformitate cu propunerile poloneze'.

Premierul polonez a lansat joia trecuta un apel la "schimbarea rapida a Tratatului european, fara dezbateri lungi si sterile", pronuntandu-se pentru o intarire a rolului BCE si al Comisiei Europene, care sa fie inscris intr-un tratat european modificat.

Tot joi, Donald Tusk a mai reiterat dorinta Poloniei, care detine presedintia UE pana la sfarsitul anului, de a vedea toate tarile Uniunii Europene participand la reuniunile privind zona euro, chiar si fara drept de vot in cazul celor care nu sunt membre, pentru a "salvgarda integritatea UE".

#Donald Tusk premier Polonia zona euro, #ajutor Polonia zona euro , #UE