Mai putini bani pentru salvarea bancilor europene?

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 09:17
1373 citiri
Mai putini bani pentru salvarea bancilor europene?

Ministrii de Finante ai zonei euro s-au reunit luni, la Bruxelles, pentru prima data in acest an, pentru a decide in ce fel vor directiona fondurile de salvare destinate bancilor si a tine astfel sub control criza economica europeana.

Fondurile MES disponibile de fapt pentru recapitalizarea directa a bancilor ar putea fi mai mici de 100 de miliarde de euro, deoarece principala misiune a acestui mecanism este de a credita guvernele care nu se mai pot imprumuta pe piata de capital, a declarat un reprezentant al unui think-tank din Bruxelles.

Pe langa discutiile despre MES, agenda intalnirii mai cuprinde si o evaluare a situatiei economice din Spania, Grecia si Cipru.

Odata cu depasirea varfului crizei economice, membrii Eurogrup dezbat daca Mecanismul de Stabilitate European ar trebui sa preia inclusiv salvarile bancilor care au avut loc pana acum prin intermediul guvernelor nationale, transmite Bloomberg.

In plus, oficialii europeni trebuie sa decida si ce vor face cu asa numitele "active mostenite", pe care un functionar al UE le-a definit drept imprumuturi ce se regasesc deja in balanta unei banci si care ar putea cauza probleme pe viitor.

"Este vorba de fapt de semnalul dat (n.r. pietelor)", a afirmat reprezentantul think-tank-ului.

"Singurul lucru ce are intr-adevar impact asupra pietelor este cand se pronunta cuvantul 'nelimitat' de catre unul din decidenti, deci, pana la urma, nu se este vorba despre cat de mare ar trebui sa fie acest numar", a mai adaugat acesta.

#intalnire Eurogrup ianuarie 2013, #salvare banci europene, #recapitalizare banci zona euro, #mecanismul european de stabilitate, #fonduri MES , #UE