UPDATE Islanda organizeaza referendum pentru a aderara la UE

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 14:00
1365 citiri
UPDATE Islanda organizeaza referendum pentru a aderara la UE

Cele doua partide invingatoare in alegerile legislative din Islanda din aprilie au anuntat, miercuri, ajungerea la un acord de guvernare care include organizarea unui referendum asupra aderarii acestei tari la Uniunea Europeana.

"Nu vom continua negocierile de aderare cu UE cat timp nu va avea loc un referendum", se arata in platforma guvernamentala semnata de cele doua partide - Partidul Progresului (centru) si Partidul Independentei (dreapta), traditional ostile unei aderari la Uniunea Europeana, noteaza AFP.

Anterior, Benediktsson anuntase ca Islanda renunta la a deveni membra a Uniunii Europene intr-un interviu acordat, marti, site-ului islandez de stiri mbl.is si preluat de EUobserver.

Politicianul afla in discutii pentru crearea unui nou guvern cu Partidul Progresului, de centru, in urma alegerilor de la 27 aprilie. Partidul Progresului se opune de asemenea aderarii Islandei la UE, arata EUobserver.

Formatiunea lui Benediktsson a obtinut 26,5% din voturi, primind 19 din cele 63 de locuri in parlament. Partidul Progresului a obtinut 24,4% din voturi si 19 locuri in legislativ. Social-democratii, care s-au aflat pana acum la guvernare, au castigat 13,5% din sufragii si noua locuri de parlamentari.

Nu este prima data cand Partidul Independentei are un rol in guvern. Formatiunea a fost implicata in fiecare executiv intre 1991 si 2009.

Cat s-a aflat la putere, acest partid de centru-dreapta a sustinut privatizarea bancilor si liberalizarea sectorului financiar.

Islanda a inchis o treime din capitolele de negociere cu UE pe acquis-ul comunitar

Formatiunea se afla la guvernare cand bancile comerciale din Islanda s-au prabusit in 2008, lasand tara cu datorii masive. Obligatiile bancare au fost de circa 10 ori mai mari decat Produsul Intern Brut (PIB) al tarii.

Partidul Independentei a fost inlocuit de social-democrati, care au prezentat in iulie 2009 cererea oficiala de aderare la UE. Social-democratii au cerut si un imprumut de 2 miliarde de dolari in 2009 de la Fondul Monetar International (FMI) pentru a putea acoperi datoriile.

Negocierile oficiale de aderare la UE au inceput un an mai tarziu.

De atunci, Islanda a incheiat circa o treime din cele 33 de capitole de negociere cu Uniunea Europeana privind acquis-ul comunitar.

Social-democratii au sustinut ca aderarea la UE ar oferi o securitate pe termen lung. Insa, alegerile din aprilie sunt vazute ca un vot impotriva aderarii la UE, numai 25% dintre islandezi sustinand intrarea tarii lor in blocul comunitar, conform sondajelor.

Islanda se bucura deja de un nivel ridicat de integrare in UE, participa la piata unica si aplica o serie de legi comunitare.

Aceasta tara este de asemenea membra a spatiului Schengen, a Spatiului Economic European, a Asociatiei Europene a Liberului Schimb si a Aliantei Nord-Atlantice (NATO).

#aderare Islanda Uniunea Europeana, #Islanda membra UE, #integrare Islanda Uniunea Europeana , #UE