Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inflatia in UE a urcat la 2,6% in iunie

Inflatia in UE a urcat la 2,6% in iunie


Rata anuala a inflatiei in luna iunie 2012 a urcat in Uniunea Europeana la 2,6% (de la 2,5% in mai) si s-a mentinut stabila in zona euro, la 2,4%, conform datelor revizuite publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Este pentru a 19-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de doua procente.

In luna iunie 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,6%), Estonia si Malta (ambele cu 4,4%). La polul opus se situeaza Suedia (0,9%), Grecia (1%) si Bulgaria (1,6%). Romania se situeaza atat sub media din UE cat si sub media din zona euro cu o rata anuala a inflatiei de 2,2%, potrivit Eurostat.

Comparativ cu luna mai 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in opt state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in opt tari si a crescut in zece.

Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Suedia (1,1%), Irlanda (1,6%) si Grecia (1,9%) iar cea mai ridicata in Estonia si Ungaria (ambele cu 4,7%) si Slovacia (4,1%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1055 ori