IIF: Zona euro e deja in recesiune

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 08:12
985 citiri
IIF: Zona euro e deja in recesiune

Economia zonei euro este deja intrata in recesiune, a declarat miercuri Institutul International de Finante (IIF), remarcand o degradare a conjuncturii economice mai rapide decat se astepta.

"Situatia din zona euro a luat o intorsatura grava in timpul acestei luni. Economia a intrat in ceea ce vedem a fi o recesiune, care nu va creste decat deficitele bugetare", a scris aceasta organizatie bancara mondiala intr-o nota asupra conjuncturii economice, citata de AFP.

"Datele care ne-au sosit la sfarsitul trimestrului trei si inceputul celui de-al patrulea au fost mai slabe decat se preconizase", au estimat economistii organizatiei, citand somajul in crestere in Germania si incetinirea productiei industriale in toate tarile zonei euro.

IIF se astepta la o scadere a produsului intern brut al zonei de 2% in ritm anual in al patrulea trimestru al anului 2011, ca si in primul trimestru al anului 2012. Pentru intregul an 2012, proiectia sa este o contractie de 1%.

"Slabiciunea economiei zonei euro are potentialul de a se raspandi in restul lumii printr-un anumit numar de canale. Unul dintre cele mai imediate si mai puternice este sectorul bancar", a remarcat Institutul.

Bancherii au criticat sever guvernele europene pentru gestionarea de catre ele a crizei datoriei publice, estimand ca "unele dintre actiunile lor fac probabil problema mai grava".

IIF a inclus acordul pe care el insusi l-a semnat la sfarsitul lunii octombrie pentru a sterge jumatate din datoria Greciei detinuta de privati, deplangand ca acesta "a speriat investitorii obligatari" ai pietelor datoriei tarilor "periferice".

#zona euro, #recesiune zona euro , #UE