Functionarii UE, obligati sa raporteze informatii despre fapte de coruptie

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 13:27
1617 citiri
Functionarii UE, obligati sa raporteze informatii despre fapte de coruptie

Comisia Europeana obliga functionarii Uniunii Europene sa raporteze orice informatie care sugereaza fapte de coruptie, asigurandu-le anonimatul, dupa ce a constatat faptul ca denunturile privind disfunctionalitati constatate sunt putine, cam cinci cazuri reclamate pe an.

Comisia Europeana (CE) a adoptat joi noi orientari privind denuntarea disfunctionalitatilor cu scopul de a incuraja personalul sa raporteze orice informatie care sugereaza existenta unor acte de coruptie, de frauda si a altor nereguli grave pe care le descopera in cadrul atributiilor de serviciu, potrivit site-ului ec.europa.eu.

Normele UE privind denuntarea disfunctionalitatilor sunt deja printre cele mai stricte din lume. Aceste norme au fost adoptate in 2004 si figureaza in statutul functionarilor Uniunii, document cu putere legala. Noile orientari pornesc de la aceste norme si reunesc jurisprudenta si experienta practica din domeniu. De asemenea, orientarile reamintesc personalului ca, in timp ce in multe sisteme juridice denuntarea disfunctionalitatilor este un drept, pentru personalul UE este o obligatie.

Vicepresedintele Maro¹ ©efeovie a declarat: "Denuntarea disfunctionalitatilor este o arma esentiala a arsenalului Comisiei impotriva coruptiei si fraudei. Comisia nu numai ca permite membrilor personalului sa raporteze daca descopera nereguli grave, ci ii obliga sa faca acest lucru. Aceste orientari insufla incredere membrilor personalului in privinta momentului si modului in care trebuie sa denunte o disfunctionalitate, oferindu-le totodata asigurarea ca vor fi protejati si ca pot ramane anonimi, daca doresc acest lucru".

Desi normele au avut ca rezultat efectuarea unor investigatii importante de catre Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), numarul de cazuri de denuntare a disfunctionalita?ilor ramane scazut. Potrivit statisticilor OLAF, in medie apar aproximativ cinci cazuri pe an.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, in rarele situatii in care membrii personalului descopera in cadrul atributiilor lor de serviciu nereguli grave, majoritatea le semnaleaza superiorilor ierarhici, fara o trimitere explicita la normele privind denuntarea disfunctionalitatilor. Cu toate acestea, este important sa existe canale de raportare si proceduri de denuntare a disfunctionalitatilor clare, cunoscute de toata lumea si de incredere.

Asadar, ca parte a strategiei sale de lupta impotriva fraudei, Comisia a decis sa ofere personalului orientari mai precise, care sa explice in termeni clari cand si cum trebuie denuntate disfunctionalitatile. Pentru elaborarea acestor orientari, Comisia a analizat cele mai bune practici din intreaga lume si a discutat aceasta chestiune cu doua organizatii de frunte in domeniu: Transparency International si Public Concern at Work, arata sursa citata.

#fapte coruptie Uniunea Europeana, #functionari Uniunea Europeana coruptie, #norme UE coruptie , #UE