Fondul Monetar Arab nu intentioneaza sa furnizeze asistenta zonei euro

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 18:02
1594 citiri
Fondul Monetar Arab nu intentioneaza sa furnizeze asistenta zonei euro

Este putin probabil ca Fondul Monetar Arab, (AMF) sa poaa oferi asistenta financiara tarilor din zona euro, a sugerat duminica directorul general si presedinte al Consiliului de administratie al AMF, Al Jassim Mannai, vorbind la o reuniune regionala a bancherilor arabi la Abu Dhabi (capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU)), transmite Euronews.

In mod prioritar ne propunem sa oferim asistenta tarilor afectate de protestele care au cuprins lumea araba de la inceputul acestui an. In plus, pretul la petrol ar putea sa scada din cauza incetinirii cresterii economice.

In acest context, eu nu vad cum arabii ar putea sa vina in ajutor Europei" - a spus el, intr-o incercare de justificare a acestei pozitii a AMF.

Cu toate acestea, Al Jassim Mannai a indicat ca monarhiile bogate din Golf ofera adeseori asistenta financiara pe o baza bilaterala si, potential, ar putea sa acorde ajutor financiar tarilor din UE afectate de criza datoriei.

Insa nicio tara din Golf nu si-a asumat pana acum un angajament concret fata de Europa nici prin intermediul FMI, nici via UE, adaugat el.

Anul trecut, AMF a acordat imprumuturi Iordaniei, Marocului si Yemenului in valoare de 548 milioane de dolari - cel mai mare volum de imprumuturi din ultimii 20 de ani. Suma totala a creditelor acordate tarilor din regiune totaliza 6 miliarde de dolari la sfarsitul anului 2010.

#Fondul Monetar Arab, #FMI sprijin Fond Monetar Arab, #asistenta financiara zona euro , #UE