Ex-economist BCE: Euro obligatiunile, "otrava" zonei euro

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 13:14
1522 citiri
Ex-economist BCE: Euro obligatiunile, "otrava" zonei euro

Crearea euro-obligatiunilor s-a aflat in discutie ca una dintre modalitatile cele mai potrivite de a impulsiona zona euro, insa acestea ar putea distruge moneda unica, este de parere Otmar Issing, fost economist-sef la Banca Centrala Europeana.

"Euro-obligatiunile si oferirea unei licente Fondului European de Stabilitate Financiara care i-ar fi dat posibilitatea de a avea un status de banca ar fi distrus zona euro pe termen lung", a mai precizat acesta intr-un interviu CNBC.

Issing s-a aratat multumit de faptul ca summit-ul UE nu a venit cu niciun anunt pe aceasta tema. Economistul, care s-a aflat si la board-ul Parlamentului german a criticat masura de achizitie de obligatiuni de catre BCE.

"Pentru mine, o banca centrala independenta ar trebui sa stea departe, sa nu se implice in deciziile politice. Odata ce a facut acest pas va fi foarte greu sa mai iasa, sa decida cu privire la ratele dobanzii din fiecare stat membru. Acestea sunt decizii care au un puternic politic", a mai adaugat acesta.

Achizitia obligatiunilor statelor cu probleme de catre BCE a ajutat la calmarea temporara a pietelor. Unii observatori din piata considera ca Banca Centrala va trebui, in cele din urma, sa ajute la salvarea zonei euro, mai ales daca economiile precum Spania si Italia continua sa pune presiune pe stabilitatea zonei euro.

Pe de alta parte, presedintele Centrului pentru Studii Financiare de la Frankurt considera ca interventia BCE poate distrage guvernele de la a lua masurile necesare pentru salvarea propriilor economii.

"In momentul in care ratele dobanzii pentru obligatiunile italiene au crescut, guvernul Berlusconi a primit un pachet convenit pe termen de trei zile, un lucru extraordinar. Cand BCE a intervenit, reforma a fost slabita. Economistii numesc asta hazardul mora, care creeaza doar stimulente gresie", a mai precizat fostul economist BCE.

#euro obligatiuni, #obligatiuni italia bce, #criza datorii europa bce, #rol bce criza europa , #UE