Consiliul European a fost amanat din cauza divergentelor

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 08:40
1116 citiri
Consiliul European a fost amanat din cauza divergentelor

Inceperea oficiala a summitului Consiliului European a fost amanata de mai multe ori joi, din cauza divergentelor persistente privind bugetul multianual al Uniunii Europene.

Summitul era programat sa inceapa initial la ora 15.00 (16.00, ora Romaniei), dar, dupa o serie de amanari, debutul a fost reprogramat la ora 20.30 (21.30, ora Romaniei).

Insa, in acest moment, summitul liderilor statelor UE nu a inceput.

Inaintea summitului, premierul britanic, David Cameron, s-a intalnit cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

David Cameron a avertizat ca ar putea bloca acordul privind bugetul multianual al UE daca acesta nu va fi redus.

"In noiembrie, cifrele prezentate erau prea mari. Trebuie reduse. Daca nu se va intampla asa, nu va exista un acord", a spus Cameron la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Cancelarul german, Angela Merkel, a exprimat dubii in legatura cu ajungerea la un acord privind bugetul multianual al UE cu ocazia summitului european, apreciind ca pozitiile statelor membre inca sunt destul de "distante".

Merkel a promis sa faca "tot posibilul" pentru a ajunge la un acord. "In aceasta perioada de insecuritate economica si somaj masiv, este important sa putem planifica si cheltui cu atentie, dar si sa existe solidaritate intre contribuitori si beneficiari", a adaugat cancelarul german.

La randul sau, presedintele Frantei, François Hollande, a avertizat ca, in cazul in care compromisul privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020 va ignora "agricultura si cresterea economica", nu il va putea accepta.

"Eu am venit pentru cautarea unui acord. Daca nu vor exista argumente rezonabile, sunt pregatit de negocieri, dar pana la un punct", a avertizat Hollande.

Premierul Cehiei, Petr Necas, a avertizat ca este pregatit sa blocheze prin veto bugetul UE.

"Am venit la Bruxelles pentru discutii pe tema bugetului multianual, avand un mandat puternic si clar al Guvernului ceh. Consideram ca actuala propunere este inacceptabila si suntem pregatiti sa utilizam vetoul", a spus el.

#consiliu european, #divergente Consiliu European, #buget multianual UE , #UE