Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile aeriene cer Bruxelles-ului sa modifice plafonul emisiilor de CO2 calculat pentru 2012

Companiile aeriene cer Bruxelles-ului sa modifice plafonul emisiilor de CO2 calculat pentru 2012

Asociatia de transport aerian international (IATA) contesta plafonul de emisii de CO2 calculat de Comisia Europeana (CE), ce ar trebui sa fie aplicat sectorului din 2012, ca urmare a sumei mari pe care firmele aeriene ar trebui sa o dea anual ca sa cumpere cotele aferente, anunta, marti, Les Echos.

Sectorul aerian, responsabil pentru 2-3% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, nu este de acord cu metoda de calcul a Executivului european, care i-ar afecta foarte mult afacerile in fiecare an.

Numai in 2012 companiile aeriene ar trebui sa achite circa 1 miliard euro pentru achizitionarea cotelor, in cadrul sistemului de tranzactionare a emisiilor de CO2, pentru a cumpara de pe piata 77 milioane tone de CO2, sub forma de cote, potrivit unui studiu efectuat de compania de consultanta Point Carbon, citat de Les Echos.


Toate companiile aeriene, europene sau nu, care au zboruri regulate in Uniunea Europeana, vor trebui sa respecte un plafon ce corespunde in 2012 cu 97% din media emisiilor de gaze cu efect de sera din perioada 2004-2006, care va trebui sa coboare la 95% in 2013, potrivit CE.


In fata avalansei de proteste, Bruxelles-ul care ar fi urmat sa anunte plafonul emisiilor (reprezentand media acestora) la inceputul lunii august, a amanat publicarea cifrelor pentru toamna.


Potrivit unor calcule initiale, media ar ajunge la 216 milioane tone de CO2 in intervalul 2004-2006 pentru ansamblul sectorului, ceea ce ar duce la un plafon de 210 milioane emisii pentru 2012.


Companiile cel mai puternic afectate de decizia Bruxelles-ului ar urma sa fie Delta Air Lines, United Airlines, British Airways, Ryanair, Qantas, Continental Airlines, EasyJet, Thai Airways, American Airlines si Air France-KLM. Numai de la acestea sumele de platit s-ar ridica la 351,6 milioane euro, la un cost de 14,40 euro pe tona de CO2 emisa. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1298 ori
Citeste mai multe despreUE plafon companii CO2