Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE vrea sa controleze bugetele tarilor din zona euro

CE vrea sa controleze bugetele tarilor din zona euro


Comisia Europeana (CE) va propune miercuri un control si o monitorizare mult mai stricta a bugetelor tarilor din zona euro, care daca vor functiona ar putea permite in cativa ani infiintarea obligatiunilor comune, a declarat un oficial din regiune, citat de Reuters.

Executivul UE va propune doua reglementari menite sa consolideze guvernanta economica a zonei euro, intr-o incercare de calmare a temerilor legate de sustenabilitatea proiectului monedei unice.

CE va prezenta totodata un studiu cu trei optiuni privind crearea unor obligatiuni comune pentru cele 17 tari care folosesc moneda unica, dar fara concluzii sau sugestii referitoare la cea mai buna solutie.

Prima reglementare propusa de Comisie se refera la posibilitatea obtinerii de imprumuturi de urgenta din fondurile de salvare ale zonei euro, actuale sau viitoare, dar cu conditia acceptarii in prealabil a monitorizarii economiei de catre CE.

Oficialul a spus ca monitorizarea va fi chiar mai extinsa decat in cazul Greciei, Portugaliei si Irlandei, tari care au primit ajutor financiar de urgenta.

"Daca un stat este pus sub aceasta supraveghere sporita, din cauza riscului de a cere un program de sprijin, atunci prezenta reprezentantilor Comisiei ar fi aproape permanenta", a aratat sursa.

In cazul in care o tara va refuza supravegherea, atunci nu va avea dreptul la asistenta prin Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESF), care va deveni Mecanismul European de Stabilitate de la jumatatea lui 2013.

A doua reglementare va da Comisiei dreptul sa analizeze proiectele de buget ale tarilor din zona euro, sa faca sugestii pentru schimbari, sau chiar sa ceara un nou proiect de buget, daca cel prezentat nu respecta criteriile convenite.

Proiectele de buget trebuie sa fie inaintate CE pana la jumatatea lunii octombrie, potrivit recomandarilor convenite de liderii UE in iunie.

Daca va fi necesar, oficialii CE vor participa la dezbaterile din Parlamentele nationale, pentru a-si explica obiectiile.

CE vrea ca bugetele din zona euro sa fie stabilite de institutii neguvernamentale

Aceste prerogative sporite ale Comisiei nu necesita modificarea tratatului UE, intrucat documentul prevede ca politica economica din UE este o problema de interes comun.

Daca un Parlament national, care are ultimul cuvant in privinta bugetului, respinge sugestiile CE, Executivul UE poate incepe proceduri disciplinare impotriva tarii respective.

Comisia va propune totodata ca proiectele de buget ale tarilor din zona euro sa fie construite in baza estimarilor unei institutii independente si nu ale unei agentii guvernamentale.

"Poate fi Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, un organism independent, nu conteaza, atata timp cat nu este o autoritate guvernamentala", a aratat oficialul.

Pentru cresterea disciplinei bugetare, CE va propune ca in legislatiile nationale sa fie incluse reguli bugetare numerice, inclusiv bugetul echilibrat, de preferat in Constitutie.

Propunerile se apropie de cererile Germaniei si Olandei.

Daca aceste propuneri vor fi acceptate si vor conduce la un control imbunatatit asupra bugetelor din zona euro, zona euro ar putea emite obligatiuni comune, a spus oficialul, referindu-se la un studiu al Comisiei privind "obligatiunile de stabilitate".

"Daca totul va merge bine, vor avea loc emisiuni de obligatiuni comune", a adaugat el.

Accesul la aceste obligatiuni este deschis tuturor celor 17 state din regiune, nu doar celor care au rating "AAA", de exemplu.

Nu este clar cine ar putea emite astfel de obligatiuni comune, dar sursa a spus ca ar putea fi infiintat un birou de management al datoriilor, atasat Comisiei.

Prima optiune este emiterea de obligatiuni cu garantii comune.

A doua optiune este emiterea de obligatiuni comune pana la o anumita limita, precum pragul de 60% din PIB in cazul datoriilor inclus in tratatul UE, dincolo de care statele ar raspunde singure de datoriile lor.

A treia varianta ar fi ca crearea unor euroobligatiuni care sa inlocuiasca numai partial obligatiunile nationale, iar fiecare tara trebuie sa vina cu garantii pentru respectivele datorii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1073 ori